Dostupni linkovi

Iranske majke spriječene da uđu na sportski događaj da gledaju svoju djecu


Iranke navijaju tokom kvalifikacija za FIFA Svjetsko prvenstvo između Irana i Kambodže u Teheranu 2019. godine.
Iranke navijaju tokom kvalifikacija za FIFA Svjetsko prvenstvo između Irana i Kambodže u Teheranu 2019. godine.

Majkama nekoliko djece koja su trebala učestvovati na karate takmičenju u gradu Mashhadu na sjeveroistoku Irana zabranjeno je da lično gledaju događaj jer su službenici sigurnosti nametnuli vladinu zabranu ženama da ulaze na stadione u zemlji.

Na društvenim mrežama je 22. jula objavljen video snimak službenika obezbjeđenja koji sprječava majke da uđu u sportsku dvoranu u kojoj se održavao događaj.

Žene počinju da protestuju zbog zabrane ulaska u prostorije, ali im službenik obezbjeđenja kaže da sprovodi "nacionalnu direktivu" koju je svim sportskim dvoranama širom zemlje poslao zamjenik ministra sporta.

Ženama je zabranjeno da prisustvuju stadionima od Islamske revolucije 1979.

Iranski klerikalni establišment se dugo protivio ideji da se ženama dozvoli ulazak na stadione s muškim navijačima i provedbi zabrane ulaska žena na stadione u Iranu, posebno u vjerskim gradovima poput Mešhada, je nedavno pojačano.

Zloglasne iranske patrole za usmjeravanje, ili moralna policija, postale su sve aktivnije i nasilnije posljednjih mjeseci, a na društvenim mrežama se pojavljuju snimci koji pokazuju kako policajci pritvaraju žene, tjeraju ih u kombije i odvode ih.

Policija je 29. marta blokirala navijačice koje su stigle ispred stadiona Imam Reza u Mashhadu da uđu unutra, iako su imale važeće karte. Kada su počele protestovati, žene su bile poprskane biberom.

XS
SM
MD
LG