Dostupni linkovi

Nemačka gubi 6,6 milijardi evra godišnje zbog klimatskih promena


Poplave u Nemačkoj, jul 2021.
Poplave u Nemačkoj, jul 2021.

Ekstremne vrućine, suša i poplave izazvane klimatskim promenama koštale su Nemačku najmanje 6,6 milijardi evra (6,69 milijardi dolara) godišnje u proseku u poslednje dve decenije, pokazala je studija objavljena u ponedeljak, 18. jula.

Pojedinih godina ta šteta je iznosila i nekoliko desetina milijardi.

Studija kompanije za ekonomska istraživanja Prognos je objavljena u trenutku kada se vlasti širom Evrope bore za kontrolu ogromnih šumskih požara, sa stotinama smrtnih slučajeva zbog porasta temperatura za koje naučnici kažu da su izazvane klimatskim promenama.

Nemačka ministarstva ekonomije i životne sredine citirala su ocene iz studije koja pokazuje da su poplave u saveznim državama Rajna-Palatinat i Severna Rajna-Vestfalija 2021. nanele štete veće od 40 milijardi evra, a u kombinaciji sa vrelim letima 2018. i 2019. godine gubici po tom osnovu su narasli na 80 milijardi evra.

Autori studije kažu da bi procene šteta od 2000. godine mogle biti još veće zbog pojedinačnih događaja koji još nisu ispitani i efekata koji se ne mogu meriti kao što su uticaj na zdravlje i posledice po biološku raznovrsnost.

U 2018. i 2019. godini nemačke šume i poljoprivreda pretrpele su štetu od 25,6 milijardi evra zbog toplotnih talasa i suše, uz još devet milijardi evra zbog niže produktivnosti radnika u industriji i trgovini zbog klimatskih promena.

Nemačka ministarka životne sredine Štefi Lemke rekla je da su brojke iz studije alarmantne.

"Sada ćemo više ulagati u zaštitu klime i adaptaciju kako bismo bolje zaštitili naše stanovništvo", rekao je Lemke.

Proglašavajući za cilj da do 2045. godine bude neutralna od emisija ugljen dioksia, nemačka vlada je pojačala napore u zaštiti klime sa dalekosežnim reformama u komunalnom sektoru, industriji, na stambenim zgradama, transportu i poljoprivredi.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG