Dostupni linkovi

Ruska novinarka koja je protestovala zbog rata uhapšena pa puštena


Marina Ovsjanikova
Marina Ovsjanikova

Ruskinja Marina Ovsjanikova (Marina Ovsyannikova), koja je u martu u programu državne televizije uživo protestovala zbog invazije na Ukrajinu, nakratko je u nedjelju uhapšena u Moskvi, pokazuju objave na njenim kanalima na društvenim medijima.

"Marina je uhapšena", napisano je u objavi na njenom kanalu na Telegramu, ispod slika dvojice policajaca koji je vode prema bijelom kombiju.

Ubrzo nakon toga Ovsjanikova je na svojoj Facebook stranici objavila svoju sliku s dva psa.

"Išla sam u šetnju sa psima, tek što sam prošla kroz vrata, prišli su mi ljudi u uniformama", napisala je. "Sada sjedim u Ministarstvu unutrašnjih poslova Krasnoselski", napisala je misleći na policijsku stanicu u Moskvi.

Tri sata nakon toga Ovsjanikova je napisala da je puštena. "Kod kuće. Sve je u redu", napisala je na Facebooku. "Ali sada znam da je uvijek bolje ponijeti kofer i pasoš ako ideš vani."

Ovsjanikova je postala poznata u martu nakon što je za vrijeme vijesti upala u studio na ruskoj državnoj televiziji, gdje je u to vrijeme bila zaposlena, i osudila rat u Ukrajini. Novčano je kažnjena za kršenje zakona o protestima.

Marina Ovsyannikova sa plakatom "Ne rat. Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vam lažu".
Marina Ovsyannikova sa plakatom "Ne rat. Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vam lažu".

Njezino kratko hapšenje u nedjelju uslijedilo je nakon objava 15. jula na društvenim mrežama u kojima je snimljena s plakatom kojim ruskog predsjednika Vladimira Putina naziva ubicom, a njegove vojnike fašistima.

"Koliko još djece mora umrijeti prije nego prestanete?" pisalo je na plakatu.

Njemačka medijska kuća Welt u aprilu je angažovala Ovsjanikovu kao dopisnicu. Vratila se u Rusiju početkom ovog mjeseca i na Facebooku napisala da se bila prisiljena vratiti zbog borbe za skrbništvo nad djetetom u sudskom sporu protiv muža.

XS
SM
MD
LG