Dostupni linkovi

Severodonjeck potpuno u ruskim rukama, rute za bijeg blokirane


Dim iznad industrijskog kompleksa u Lisičansku, jednog od ključnih gradva na bojnom polju u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, 23. jun 2022. godine
Dim iznad industrijskog kompleksa u Lisičansku, jednog od ključnih gradva na bojnom polju u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, 23. jun 2022. godine

Gradonačelnik Sevjerodonjecka rekao je da je strateški ukrajinski grad sada pod potpunom ruskom kontrolom i da su svi izlazni putevi na teritoriju pod kontrolom Ukrajine blokirani, ostavljajući bijeg moguć samo kroz područja pod ruskom okupacijom.

"Grad je sada pod potpunom okupacijom Rusije", rekao je gradonačelnik Oleksandr Stryuk na nacionalnoj televiziji kasno 25. juna.

"Pokušavaju da uspostave svoj poredak. Koliko ja znam, oni su postavili neku vrstu komandanta", rekao je on.

Rusija je nastavila da gađa područja širom Ukrajine artiljerijskim i raketnim udarima, pogađajući vojne objekte na zapadu i severu i nastavljajući udarati ključne gradove ratišta u istočnoj regiji Donbasa.

Revidirani vojni fokus Rusije na istok Ukrajine približio je Moskvu postizanju cilja zauzimanja Donbasa, koji se sastoji od oblasti Lugansk i Donjeck. Kontinuirano bombardovanje ciljeva daleko od linija fronta dovelo je do optužbi da Rusija pokušava da posije strah među civilima i uvuče susednu Belorusiju u sukob.

Desetine ruskih projektila palo je 25. juna na objekte u zapadnoj i severnoj Ukrajini, izjavili su lokalni zvaničnici, a preneo Rojters, uz podsećanje da je najveći kopneni sukob u Evropi od Drugog svetskog rata ušao u peti mesec.

Ukrajina je saopštila i da Rusija ima za cilj da uvuče svog saveznika Belorusiju u rat, nakon izveštaja da su projektili koji su pogodili pogranični region u blizini Kijeva došli sa beloruske teritorije.

Granatirani vojni ciljevi od Lviva do Černihiva

Guverner oblasti oko Lviva u zapadnoj Ukrajini Maksim Kozicki rekao je da je šest projektila ispaljeno iz Crnog mora na bazu Javoriv, od kojih su četiri pogodila bazu, a dva su presretnuta i uništena.

Vitalij Bunečko, guverner Žitomirske oblasti na severu zemlje, rekao je da je u udarima na vojni cilj ubijen najmanje jedan vojnik.

"Blizu 30 projektila je lansirano na jedan vojni infrastrukturni objekat u neposrednoj blizini grada Žitomira", rekao je Bunečko.

U oblasti Černihiv, takođe na severu, guverner Vjačeslav Čaus rekao je da je mali grad Desna u subotu (25. juna) ujutro bio pod "masovnim" raketnim udarima.

Čaus nije precizirao šta je pogođeno, ali je rekao da je došlo do "oštećenja infrastrukture". Nije bilo žrtava, dodao je. Desna je dom centra za obuku ukrajinskih pešadijskih snaga.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi izveštaje o granatiranju, kao i da iz Moskve nije bilo reakcija.

Pod udarima Severodonjeck i Lisičansk

U artiljerijskim i vazdušnim udarima Rusije na ukrajinske gradove Severodonjeck i Lisičansk, pogođena je hemijska fabrika u kojoj su zarobljene stotine civila, objavio je Rojters, pozivajući se na izjavu ukrajinskog zvaničnika.

Serhiy Gaidai, guverner oblasti Lugansk, nije pominjao da li ima žrtava u hemijskoj fabrici Azot.

On je rekao da su ruske snage napale industrijsku zonu u Severodonjeckiu i pokušale da uđu i blokiraju Lisičansk.

"Došlo je do vazdušnog udara na Lisičansk. Severodonjeck je pogođen artiljerijom", rekao je Gaidai u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, dodajući da je granatirana hemijska fabrika Azot u Severodonjecku i sela Sinjecki i Pavlograd.

Povlačenje iz Severodonjecka

Ukrajina je 24. juna saopštila da se njene trupe povlače iz Severodonjecka, ključnog grada na bojnom polju, nakon što je ostalo vrlo malo prostora za odbranu nakon nedelja intenzivnih borbi.

"Tokom poslednjih (nekoliko) dana sprovedena je operacija povlačenja naših trupa", rekao je u 25. juna Haratin Starski, oficir Nacionalne garde i portparol vojske.

Starski, koji je boravio u gradu, rekao je da je objava o povlačenju odlagana da bi se zaštitile trupe na terenu.

Planirano povlačenje iz Severdonjecka, administrativnog centra Luganske oblasti, dolazi nakon teškog bombardovanja ruskih snaga, koje je većinu industrijskog grada pretvorilo u ruševine. Broj preostalih stanovnika smanjen je sa predratnih 100.000 na 10.000.

Ukrajinske trupe su se sukobile sa ruskom vojskom u uličnim borbama u Severodonjecku, pre nego što su se povukle u hemijsku fabriku Azot na ivici grada, gde su i dalje skrivene u podzemnim prostorijama u kojima je utočište našlo i oko 500 civila.

Proteklih dana, ruske snage su ostvarile napredak oko Severodonjecka i susednog grada Lisičanska.

Severodonjeck i Lisičansk su bili žarište ruske ofanzive sa ciljem da se zauzme ceo Donbas. Dva grada i okolna područja su poslednji veliki džepovi ukrajinskog otpora u regionu Luganska — u kojem je 95 odsto teritorije pod kontrolom ruskih i lokalnih separatističkih snaga. Ruska vojska i separatisti takođe kontrolišu oko polovine Donjecke oblasti, druge pokrajine u Donbasu.

Povlačenje iz Severodonjecka predstavlja najveći preokret za Ukrajinu od gubitka južne luke Mariupolj u maju.

Vest o povlačenju 24. juna, stigla je četiri meseca nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu i tako otpočeo sukob koji je ubio hiljade, raselio milione i pretvorio cele gradove u ruševine, podseća Rojters.

Izvor: Rojters, AP

XS
SM
MD
LG