Dostupni linkovi

Izborna komisija BiH još jednom traži novac za održavanje izbora


Konferencija za novinare Centralne izborne komisije BiH nakon raspisivanja Opštih izbora, Sarajevo, 4. maj 2022.
Konferencija za novinare Centralne izborne komisije BiH nakon raspisivanja Opštih izbora, Sarajevo, 4. maj 2022.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) uputila je novi apel Savjetu ministara BiH, da na izdvoji novac za održavanje opštih izbora u oktobru, saopšteno je 2. juna nakon sjednice ove institucije.

"CIK upućuje još jedan apel i poziv Savjetu ministara BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 6. juna u dnevni red uvrsti donošenje Odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provođenje Opštih izbora 2. oktobra ove godine i istu usvoji", navodi se u saopštenju.

Upozoravaju da, ukoliko bi se čekalo usvajanje Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, da bi održavanje izbore bilo ozbiljno ugroženo.

CIK BiH za sprovođenje izbora zahtjeva finansijska sredstva u iznosu od 12,5 miliona KM (oko 6,28 miliona evra).

CIK je već upozoravao da je 2. jun, krajnji rok za izdvajanje novca za izbore, te da će u suprotnom njihovo održavanje biti najozbiljnije ugroženo.

Tada su napomenuli i da u Nacrtu državnog budžeta za 2022. godinu nije predviđeno dovoljno novca za održavanje opštih izbora.

CIK je zatražio 15,65 miliona maraka (oko osam miliona eura), a u nacrtu budžeta za 2022. godinu koji je upućen Savjetu ministara BiH, tvrde iz Komisije, namijenjeno je 13 miliona maraka (oko 6,65 miliona eura).

CIK BiH je i prije od Savjeta ministara BiH tražio da donese odluku o odobravanju novca za provođenje izbora iz akumuliranih sredstava iz prethodnih godina.

Tu odluku su ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH – ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, Ankica Gudeljević (ministrica civilnih poslova) i Josip Grubeša (ministar pravde) – odbili uz obrazloženje da bi bila nezakonita.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine saopštilo je ranije da je dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine 23. maja dostavljen generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH u proceduru usvajanja.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Savjet ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamenta.

Ambasadori Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije te Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju u BiH uručili su 25. maja "hitan demarš" Savjetu ministara BiH u kojem su naglasili da se "izbori moraju adekvatno finansirati".

Na opštim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, poslanike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, kao i u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG