Dostupni linkovi

Zemlje jadransko-jonske regije potpisale deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije


Ruski vojnik u pozorištu južnog lučkog ukrajinskog grada Mariupolja, 12. april 2022.
Ruski vojnik u pozorištu južnog lučkog ukrajinskog grada Mariupolja, 12. april 2022.

Zemlje jadransko-jonske regije usvojile su na godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale "nezakonitom i neopravdanom agresijom", te izrazile predanost "suverenitetu, nezavisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu" Ukrajine.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija Evropske unije (EU) za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) putem kojeg četiri zemlje iz EU i šest van sarađuju u oblasti trgovine, zaštite životne sredine i turizma.

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za buduću međusobnu saradnju pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a prva tačka bila je vezana za rat u Ukrajini.

"Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…)", piše u deklaraciji.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazan načelni politički stav zemalja potpisnica.

Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, na kojem su učestvovali državni sekretari ministarstva vanjskih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka.

BiH preuzela predsjedavanje EUSAIR-om

Bosna i Hercegovina je preuzela jednogodišnje predsjedavanje Strategijom Evropske unije za jadransku i jonsku regiju.

Tom inicijativom je proteklih godinu dana predsjedavala Albanija.

Zamjenik bosanskohercegovačke ministrice vanjskih poslova Josip Brkić izjavio je da će njegova zemlja nastaviti raditi na pojedinim temama "da nadogradi što je dosad učinjeno", ali isto tako da se BiH približi članstvu u EU.

"Priroteti BiH tokom predsjedavanja jadransko-jonskom regijom bit će pitanje mladih, posebno u kontekstu proširenja EU. Taj generacijski cilj je i dalje pred nama, treba ga završiti", rekao je Brkić.

Šta je EUSAIR?

Evropska komisija, izvršno tijelo EU, uspostavila je 2014. godine EUSAIR, kao način približavanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Evropskoj uniji.

U sklopu te strategije zemlje koje izlaze na Jadransko i Jonske more, ili se nalaze u njihovom zaleđu, a u kojima živi ukupno 70 miliona ljudi, međusobno sarađuju u područjima trgovine, zaštite životne sredine i turizma.

Pritom se njihove lokalne i regionalne vlasti, univerziteti, sindikati i kompanije zajednički prijavljuju za projekte finansirane novcem iz fondova EU.

XS
SM
MD
LG