Dostupni linkovi

Orban zbog ruske nafte 'žali' za hrvatskom lukom


Premijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban

"Hrvatska osuđuje izjavu premijera Mađarske Vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama”, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Oni su reagovali povodom izjave mađarskog premijera Viktora Orbana koju je prošlog tjedna dao za mađarski državni radio.

Tada je, govoreći o protivljenju Mađarske zajedničkom embargu Europske unije na uvoz ruske nafte, Orban kazao kako "oni koji imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Da ga (more) nisu uzeli od nas, i mi bismo imali luku", rekao je Orban, a prenosi portal Politico koji tumači da je Orban mislio na jadransku obalu.

Ministarstvo dodaje kako je "mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj pozvan danas u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik Hrvatske u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu očekujući objašnjenje ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusjedske odnose".

Nedaleko od Rijeke u Hrvatskoj nalazi se otok Krk, na kojem je u mjestu Omišalj terminal za ukapljeni plin (LNG), koji Hrvatskoj osigurava visoku razinu neovisnosti o ruskom plinu, ali i terminal za iskrcaj nafte.

Kako je pojasnio jedan europski diplomat za France Presse, a prenose mediji, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom u slučaju prekida opskrbe ruskim energentima trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru.

Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

Hrvatsku i Mađarsku već povezuje Jadranski naftovod – Janaf koji ide od Omišlja preko Siska do mađarske granice.

Ruska nafta čini 25 posto od ukupnog uvoza nafte u EU i glavni je izvor prihoda za Kremlj, ali nivo ovisnosti država varira.

XS
SM
MD
LG