Dostupni linkovi

Blinken rekao da Zapad traži alternativu ukoliko Rusija blokira ostanak EUFOR-a u BiH


Američki državni sekretar Entoni Blinken, nakon obraćanja Komitetu za spoljne poslove Senata, Vašington, SAD, 26. april 2022.
Američki državni sekretar Entoni Blinken, nakon obraćanja Komitetu za spoljne poslove Senata, Vašington, SAD, 26. april 2022.

Zapad traži alternative da osigura ostanak međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini (BiH) ukoliko Rusija blokira obnavljanje misije Ujedinjenih nacija (UN) u toj zemlji, rekao je Entoni Blinken (Antony Blinken), američki državni sekretar, u utorak, 26. aprila.

Rusija, saveznik Srba u BiH i članica Savjeta bezbjednosti UN koja može da uloži veto, je od ranije kritički nastrojena prema naporima UN-a u BiH.

Ipak, u novembru 2021. se složila sa produženjem mandata snaga EUFOR Althea za još jednu godinu.

Misija EUFOR Althea je najduža vojna operacija EU-a, jedina kopnena misija, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Od tada, odnosi Zapada i Rusije su sve lošiji, naročito nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, dok su vođe Srba u BiH sve češće koristile separatističku retoriku.

"Međunarodne snage sa adekvatnim mandatom su ključne u održavanju bezbjednog okruženja u Bosni i Hercegovini", rekao je Blinken pred Komitetom za spoljne poslove američkog Senata.

"Trenutno razgovaramo sa svim učesnicima, i dogovaramo planove za nepredviđene slučajeve", rekao je Blinken.

Dodao je da "pokušavaju da obezbijede rezervnu opciju", ukoliko mandat međunarodnih snaga ne bude obnovljen u novembru.

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu je ranije u aprilu upozorila da će Zapad biti odgovoran za "destabilizaciju" u BiH, podigavši tako strahove od prelivanja konflikta iz Ukrajine u BiH.

Rusima je sporna bila odluka visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita, o suspendovanju Zakona o nepokretnoj imovini bh. entiteta Republika Srpska.

Od početka njegovog mandata, Rusija ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika, jer prema njihovom stavu, Savjet bezbjednosti UN-a nije ovjerio njegovu kandidaturu.

Zajedno sa Kinom, Rusija je pokušala da spriječi Šmitovo imenovanje na tu poziciju, a nakon što je to učinjeno – obje zemlje su poručile da ne priznaju njegov legitimitet.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG