Dostupni linkovi

BIA Srbije demantovala povezanost sa pretnjama Martiju


Dik Marti, bivši izvestilac Saveta Evrope za Kosovo, Strazbur, 25. januara 2011.
Dik Marti, bivši izvestilac Saveta Evrope za Kosovo, Strazbur, 25. januara 2011.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) reagovala je na navodne pretnje smrću Diku Martiju, nekadašnjem izvestiocu Saveta Evrope, koji je istraživao zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), te je demantovala njegove tvrdnje da bezbednosne strukture Srbije stoje iza planiranja njegovog ubistva.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Radiju Slobodna Evropa (RSE), BIA je 11. aprila uputila pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kojem demantuju tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva.

"BIA najoštrije osuđuje i demantuje maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva. U ovim teškim vremenima, takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Republici Srbiji i ugledu BIA i njenih pripadnika, koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom", stoji u kratkom saopštenju.

Na ovaj način BIA je reagovala na navodne pretnje smrću nekadašnjem izvestiocu Saveta Evrope, koji je istraživao navodne zločine OVK nad etničkim manjinama i političkim rivalima, u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Marti je 10. aprila u intervjuu za švajcarski medij "RTS" rekao da se 16 meseci nalazi pod visokom policijskom zaštitom, zbog pretnji smrću koje, kako tvrdi, dolaze iz "određenih krugova srpskih obaveštajnih službi".

Optužio je švajcarske vlasti da "ne preduzimaju nikakve korake, niti diplomatske akcije sa Beogradom" u vezi sa situacijom u kojoj se našao.

On je u intervjuu naveo da je 18. decembra 2020. dobio poziv iz policije kada mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu.

Kako je objasnio, ponuđeno mu je da promeni identitet i adresu, međutim on na to nije pristao.

U tom intervjuu Marti je rekao da pretnje smrću "dolaze iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi" koje su, kako navodi, "tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi bacili krivicu na Albance sa Kosova", ali nije ponudio dokaze za to.

Kako stoji u tekstu švajcarskog "RTS", Marti je 2020. stavljan pod policijsku zaštitu na osnovu informacija do kojih je došla švajcarska služba bezbednosti.

"Zahvalan sam ljudima koji mi obezbeđuju zaštitu, ali jasno je da tako ne može da traje u nedogled. Ne radi se samo o meni. Svi oni koji se bave potragom za istinom zaslužuju ne samo zaštitu već i pravdu", rekao je Marti u intervjuu.

Inače, Švajcarac Dik Marti je autor izveštaja za Savet Evrope 2010. godine u kojem je osudio zločine OVK, uključujući i slučaj trgovine ljudskim organima poznat i kao "žuta kuća".

Nakon što je izveštaj praktično potvrđen novim izveštajem od strane američkog tužioca Klinta Vilijamsona 2014, sledeće godine – 2015. formiran je Specijalni sud za zločine OVK. Na osnovu tog izveštaja pokrenuta je istraga protiv Hašima Tačija, kojem se sada sudi u Hagu.

XS
SM
MD
LG