Dostupni linkovi

Rijad domaćin pregovora o Jemenu, fokusirajući se na primirje s Hutima


Vojni oficiri lojalni Hutima na obilježavanju sedme godišnjice intervencije koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u jemenskom sukobu, Sana, Jemen, 26. mart 2022.
Vojni oficiri lojalni Hutima na obilježavanju sedme godišnjice intervencije koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u jemenskom sukobu, Sana, Jemen, 26. mart 2022.

Saudijska Arabija je 29. marta bila domaćin savezničkim frakcijama iz rata u Jemenu dok UN pokušava osigurati primirje s ciljem omogućavanja brodova s gorivom i nekih letova u područja koja drže jemenski pobunjenici Huti za vrijeme svetog muslimanskog mjeseca ramazana, naveo je izvor upoznat o ovome.

Pokret Huti koji je orijentisan prema Iranu i već sedam godina se bori protiv koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, rekao je da neće prisustvovati pregovorima, ali je u saopštenju inicijativu UN-a opisao kao pozitivnu.

Ramazan počinje 2. aprila.

Plan koji je izradio specijalni izaslanik UN-a za Jemen Hans Grundberg takođe podržavaju Sjedinjene Države i druge sile Zapada, rekla su dva izvora.

Grundbergova portparolka Ismini Palla odbila je komentarisati detalje, rekavši da je cilj primirja da se Jemencima pruži prijeko potreban mir.

"Izaslanik nastavlja razgovore sa svim stranama i poziva sve da se konstruktivno angažuju kako bi se hitno postiglo primirje", rekla je ona u saopštenju.

Konsultacije Rijada održavaju se pod pokroviteljstvom Vijeća za saradnju u Zaljevu sa sjedištem u Rijadu i očekuje se da će trajati više od nedjelju dana. Huti su rekli da će prisustvovati pregovorima samo u neutralnoj zemlji.

Prijedlogom se poziva na jednomjesečni prekid vatre u zamjenu za omogućavanje pristajanja brodova s gorivom u luku Hodeida koju drže Huti i da mali broj komercijalnih letova saobraća s aerodroma Sanaa, naveli su izvori.

Četiri broda za gorivo čekala su od 27. marta ispred luke Hodeida, uključujući tanker koji je zaglavio u zoni koalicionog zadržavanja skoro tri mjeseca, podaci su UN-a. Ublažavanje blokade bi pomoglo u normalizaciji teške humanitarne krize u Jemenu.

Saudijska vlada i koalicija, koja je intervenirala u Jemenu 2015. godine nakon što su Huti izbacili vladu koju podržava Saudijska Arabija iz prijestolnice Sane, nisu odgovorili na upit za komentar, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG