Dostupni linkovi

Savet UN odobrio istragu o ruskom kršenju ljudskih prava u Ukrajini


Posledice granatiranja u Irpinu, gradu u blizini Kijeva, 2. mart 2022.
Posledice granatiranja u Irpinu, gradu u blizini Kijeva, 2. mart 2022.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojio je većinom glasova rezoluciju koja osuđuje navodna kršenja ljudskih prava od strane Rusije tokom njene invazije na Ukrajinu i odobrio formiranje komisije koja će ih istražiti.

Na sastanku 4. marta, 32 člana Saveta UN-a glasala su za, a 13 je bilo uzdržano od 47 članova ovog tela. Samo su Rusija i Eritreja glasale protiv.

"Savet za ljudska prava odlučio je da hitno uspostavi nezavisnu međunarodnu istražnu komisiju kao rezultat agresije Rusije na Ukrajinu", naveo je Savet UN-a na Twitteru.

Uoči glasanja, ukrajinska ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Jevgenija Filipenko izjavila je da postoje "nepobitni dokazi o grubim i sistematskim kršenjima ljudskih prava, kao i o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti od strane Rusije".

Ona je pozvala je Savet da obezbedi mandat za "dokumentovanje i verifikaciju ruskih zločina i identifikaciju odgovornih".

Rusija, koja je napad na Ukrajinu nazvala "specijalnom operacijom", negirala je da je ciljala civile u u toj zemlji.

Njen delegat Jevgenij Ustinov rekao je Savetu da će pristalice rezolucije "koristiti sva sredstva da okrive Rusiju za događaje u Ukrajini".

Tim Međunarodnog krivičnog suda u Hagu otputovao je u 3. marta u "region Ukrajine" da ispita moguće ratne zločine svih strana u sukobu, rekao je Rojtersu glavni tužilac Karim Khan.

Khan je 28. februara saopštio da istragom namerava da obuhvati sve nove navode o ratnim zločinima koji spadaju u nadležnost njegove kancelarije, "bez obzira na to koja ih je strana počinila na bilo kom delu teritorije Ukrajine".

U međuvremenu, Rusija je nastavila žestoke raketne udare na Ukrajinu, a 4. marta pogođena je zgrada u kompleksu nuklearne elektrane Zaporožje.

Iako Moskva tvrdi da su mete vojni objekti u cilju "demilitarizacije", snimci i slike iz ukrajinskih gradova prikazuju na suprotno.

Od početka invazije stradalo je više od 2.000 civila, uključujući više od 20 dece. Iz zemlje je izbeglo skoro milioni ljudi.

XS
SM
MD
LG