Dostupni linkovi

Iz Kremlja poručeno klizačici Valijevoj da 'drži glavu gore'


„Drži glavu gore, ti si Ruskinja, hodaj ponosno i pobedi sve", poručeno je iz Kremlja ruskoj klizačici Kamili Valijevoj.
„Drži glavu gore, ti si Ruskinja, hodaj ponosno i pobedi sve", poručeno je iz Kremlja ruskoj klizačici Kamili Valijevoj.

Kremlj je obećao da će podržati rusku klizačicu Kamilu Valijevu, čiji bi pozitivan doping test od prošlog decembra mogao da je košta zlatne olimpijske medalje.

Portparol Kremlja Dmitrij (Dmitry) Peskov rekao je na brifingu za novinare da je Rusija uverena da je slučaj bio nesporazum.

„Drži glavu gore, ti si Ruskinja, hodaj ponosno i pobedi sve", poručio je on Valievoj.

Ruska umetnička klizačica Kamila Valieva pala je na doping testu urađenom u decembru, potvrdila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA).

ROC dovodi u pitanje vreme doping testa

Predsednik Ruskog olimpijskog komiteta (ROC) rekao je da je pozitivan doping test klizačice Kamile Valijeve možda namerno zadržan kako bi se poklopio sa završetkom ekipnog takmičenja u umetničkom klizanju na Olimpijadi, preneo je TASS.

Čelnik ROC-a Stanislav Pozdnjakov (Pozdnyakov) izjavio je novinskoj agenciji TASS da je dug razmak između doping testa od 25. decembra i najave od 8. februara izgleda sumnjivo i da ima "ozbiljna pitanja o procesu".

Medalje nisu dodeljene zbog pravnih konsultacija

Petnaestogodišnjakinja je 7. februara pomogla u osvajanju zlata u ekipnom umetničkom klizanju za Olimpijski komitet Rusije, međutim, medalje nisu dodeljene zbog "pravnih konsultacija".

Ruska antidoping agencija (RUSADA) ukinula joj je suspenziju, omogućivši Valievoj da nastupa na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Međunarodni olimpijski komitet sada se žalio na tu odluku, kao i Međunarodna klizačka unija, pozivajući Sud za sportsku arbitražu (CAS) da klizačici vrati privremenu suspenziju.

ITA je navela da je Valieva, inače prva klizačica koja je izvela četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji, dala uzorak za testiranje na Božić tokom Ruskog prvenstva u umetničkom klizanju u Sankt Peterburgu.

Uzorak je potom poslat u laboratoriju akreditovane Svetske antidoping agencije (WADA) u Stokholmu, u Švedskoj.

Nalaz je objavljen tek 8. februara, dan nakon što je osvojila ekipno zlato, ali pre održavanja ceremonije dodele medalja.

Valieva je bila pozitivna na trimetazidin, koji se koristi za ublažavanje angine pektoris, ali je od 2014. godine zabranjen od Svetske antidoping agencije jer je klasifikovan kao srčani metabolički modulator i dokazano poboljšava fizičku efikasnost.

CAS će sada razmatrati Valievin slučaj pre njenog najavljenog nastupa u pojedinačnom klizanju, koji počinje 15. februara.

Valieva, koja je favorit za ženski singl, viđena je na treningu na Capital Indoor stadionu u Pekingu.

Ruski sportisti se takmiče pod imenom Ruski olimpijski komitet (ROC) jer je Rusija dobila dvogodišnju zabranu od WADA-e 2019. zbog svog programa dopinga koji sponzoriše država.

Od 17. decembra 2020. do 17. decembra 2022. nijedan sportista ne može predstavljati Rusiju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Svetskim prvenstvima.

XS
SM
MD
LG