Dostupni linkovi

Prisilni otkaz u Rusiji zbog čitanja djela autora progonjenih u Staljinovim režimu  


Danil Harms, ruski autor progonjen od strane režima Josifa Staljina
Danil Harms, ruski autor progonjen od strane režima Josifa Staljina

Ruska učiteljica kaže da je bila prisiljena da odustane od posla u školi u Sankt Peterburgu nakon što je na času pročitala pjesme dvojice autora koji su bili progonjeni u tokom diktature Josifa Staljina 1930-ih i 1940-ih, prenosi Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Serafima Seprijakina napisala je na Facebooku 6. februara da ju se direktorka škole prisilila na otkaz nakon što je pročitala pjesme Danila Harmsa i Aleksandra Vedenskija tokom nastave za 10. razred i pored toga što je zamjenica dirktorke škole odobrila lekciju.

Prema Saprijakinovoj, direktorka škole je nazvala dva pjesnika "neprijateljima naroda" koje je "uhapsio NKVD s pravom i mučio za njihove zločine" i čiji "stihovi mogu samo da se diskutuju u tvojoj boemskoj kuhinji".

Zamjenica direktorke škole Tatjana Sudakova-Golerbah, negirala je verziju događaja koje je iznijela Saprijanova, rekavši za list Novaja gazeta da je Saprijakina radila u školi nekoliko mjeseci i napustila posao nakon što je "našla novu priliku za zaposlenje".

Pisac drama i pjesnik Aleksandar Vedenski koji je osnovao Sindikat književne umjetnosti u Sankt Peterburgu, tadašnjem Lenjingradu, uhapsila je 1941. sovjetska država i optužila ga za kontrarevolucionarnu propaganda. Vedenski je umro 1941. godine dok je transportovan iz pritvornog centra u gradu Karkivu na istoku Ukrajine u glavni grad Tatarstana, Kazan.

Bliski prijatelj Vedenskog, Danil Harms, koji je takođe uhapšen 1941. zbog navodne antisovjetske propagande, i umro godinu dana kasnije na odjeljenu psihijatrije pritvornog centra Krestij u Lenjingradu.

Radovi dvojice autora su prestali da se štampaju u to vrijeme i nisu bili dostupni za sovjetske čitaoce sve do 1980-ih godina i reformi koje je donio Mihail Gorbačov.

XS
SM
MD
LG