Dostupni linkovi

EU poručila da je ruski gasovod na čekanju


"Severni tok 2" je projektovan da udvostruči količinu gasa koji teče iz Rusije direktno u Nemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu.
"Severni tok 2" je projektovan da udvostruči količinu gasa koji teče iz Rusije direktno u Nemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je 31. januara da je ruski gasovod "Severni tok 2" na čekanju i da Komisija ispituje usklađenost ovog projekta sa evropskim energetskim propisima.

Najveći energetski projekat u Evropi projektovan je da udvostruči količinu gasa koji teče iz Rusije direktno u Nemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu.

Ruski gasovod je ponovo pod lupom zbog gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine. Rusija odbacuje optužbe da planira da napadne suseda.

"Jasno je da postoji određena akcija ruske strane koja je pokrenula istragu Evropske komisije da li se (ruski) Gasprom u ovoj situaciji ponaša u skladu sa tržišnim principima. Nažalost, problem korišćenja gasa kao oružja nije nov", rekao je potpredsednik Evropske komisije.

Dombrovskis je naveo i da će Evropska unija učiniti sve da spreči mogućnost da Moskva koristi prirodni gas kao oružje.

On je takođe rekao da Evropska komisija planira da odobri paket pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde evra.

SAD su upozorile su ranije da sporni gasovod "Severni tok 2", koji povezuje Rusiju i Nemačku neće biti pušten u rad ako Moskva izvrši invaziju na Ukrajinu.

I Berlin je naveo da će budućnost gasovoda biti na stolu u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

"Severni tok 2" završen je u septembru prošle godine, ali čeka odobrenje regulatora u Nemačkoj i EU.

XS
SM
MD
LG