Dostupni linkovi

Pokriven jedan od poslednjih spomenika poginulima na Trgu Tjenanmen u Hong Kongu


Građevinski radnici pokrivaju metalnom pločom delove oslikanog slogana u znak sećanja na paljbu na Trgu Tjenanmen 1989., duž mosta Swire na Univerzitetu u Hong Kongu, 29. januara 2022.
Građevinski radnici pokrivaju metalnom pločom delove oslikanog slogana u znak sećanja na paljbu na Trgu Tjenanmen 1989., duž mosta Swire na Univerzitetu u Hong Kongu, 29. januara 2022.

U Hong Kongu je u subotu prekriven jedan od poslednjih javnih spomenika u poginulima na protestima na Tjenanmenu 1989. godine.

Kaligrafijom - naslikanom na pločniku mosta - odaje se počast prodemokratskim demonstrantima koje su kineske vlasti ubile u Pekingu 1989. godine. Slogan proslavlja mučenike za koje je pisalo da su hladnokrvno pobijeni, a studenti bi ga svake godine prefarbali u znak sećanja.

Univerzitet u Hong Kongu ga je u subotu prekrio metalnim pločama, navodeći da je reč o rutinskom održavanju.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada Peking sve više razbija političko neslaganje u Hong Kongu.

Hong Kong je nekada bio jedno od retkih mesta u Kini koje je dozvoljavalo javno obeležavanje protesta na Tjenanmenu, što je veoma osetljiva tema u zemlji.

Masakr na Trgu Tjenanmen usledio je usred velikih demonstracija koje su pozivale na veće političke slobode.

Hiljade ljudi kampovalo je nedeljama na trgu, ali u junu 1989. vojska je izašla na ulice i trupe su otvorile vatru.

Kineska vlada kaže da je poginulo 200 civila i nekoliko desetina pripadnika obezbeđenja, ali druge procene su se kretale od stotina do čak 10.000 stradalih.

Otkako je Kina počela da jača svoj pritisak nad Hongkongom, grad je praktično očišćen od kritika vladajuće Komunističke partije.

Prošlog meseca uklonjena je poznata statua na Univerzitetu u Hong Kongu – Stub srama. Sledećeg dana, još dva univerziteta u gradu su skinula spomenike.

Ranije ovog meseca, prodemokratski aktivista iz Hong Konga je u završio zatvoru zbog organizovanja bdenja u znak sećanja na slamanje trga Tjenanmen.

Vlasti Hong Konga zabranile su bdenje u poslednje dve godine, navodeći kao razlog ograničenja zbog pandemije COVID-19, iako su aktivisti optužili lokalne zvaničnike da su pokleknuli pod pritiskom Pekinga.

XS
SM
MD
LG