Dostupni linkovi

Ivici Dačiću uručen orden povodom neustavnog Dana RS


Predsjednica RS Željka Cvijanović (D) uručuje orden Ivici Dačiću, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srbije, Banja Luka, 8. januar 2022.
Predsjednica RS Željka Cvijanović (D) uručuje orden Ivici Dačiću, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srbije, Banja Luka, 8. januar 2022.

U subotu 8. januara u Banjoj Luci u Bosni i Hercegovini, dodijeljena su odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama povodom Dana Republike Srpske, praznika koji se obilježava 9. januara u ovom entitetu, a kojeg je Ustavni sud BiH nekoliko puta proglasio neustavnim.

Predsjednica ovog bh. entiteta Željka Cvijanović je dodijelila više od 90 priznanja, za visoke funkcionere, diplomate, sportske i zdravstvene radnike, ali i posebno uspješne učenike, sportska društva, i kulturne ustanove.

Dodjela priznanja u Banskom dvoru u Banjoj Luci, BiH, 8. januar 2022.
Dodjela priznanja u Banskom dvoru u Banjoj Luci, BiH, 8. januar 2022.

Odlikovanje je dobio, između ostalih, Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije, i to Orden RS na lenti.

Na svečanosti u Banskom dvoru u Banjoj Luci je bilo više funkcionera iz Srbije, osim Dačića, bili su tu ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, kao i Bratislav Gašić, direktor Bezbjednosno informativne agencije Srbije, i Zoran Đorđević, v.d. direktor “Pošta Srbije”.

Đurić, Gašić i Đorđević su takođe dobili odlikovanja.

Na dodjeli odlikovanja su bili prisutni i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i entitetski ministri predvođeni premijerom Radovanom Viškovićem.

Slijeva nadesno: Željka Cvijanović, Ivica Dačić, Milorad Dodik i Aleksandar Vulin na dodjeli odlikovanja, 8. januar 2022.
Slijeva nadesno: Željka Cvijanović, Ivica Dačić, Milorad Dodik i Aleksandar Vulin na dodjeli odlikovanja, 8. januar 2022.

U večernjim časovima, predviđena je i svečana akademija u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci.

Dan poslije, na sami praznik 9. januara, predviđen je svečani defile na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

U defileu će učestvovati pripadnici policijskih snaga ovog entiteta, te radnici hitnih službi, predstavnici javnih institucija, ustanova i udruženja građana.

Osim u Banjoj Luci, obilježavanje 9. januara predviđeno je i u drugim gradovima i opštinama u RS, te u Brčko Distriktu BiH.

"Obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara je neustavno, a odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće", navodi se u odgovoru ambasade Sjedninjenih Američkih Država (SAD) u BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) na upit o proslavi godišnjice RS.

Iz američke ambasade pozvali su sve političke lidere da postupe u skladu sa odlukama suda.

Dan Republike Srpske 9. januar tri puta proglašavan je neustavnim od Ustavnog suda tadašnje Republike Bosne i Hercegovine, a zatim i Ustavnog suda BiH.

Tog datuma 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina.

U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Kako se obilježavao neustavni Dan Republike Srpske kroz godine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

Obilježavanje 9. januara bilo je povod za referendum u RS, kojeg je Narodna skupština ovog entiteta raspisala u julu 2016., a koji je bio zakazan za 25. septembar. Ustavni sud BiH usvojio je 17. septembra 2016. mjeru kojom je obustavio Odluku o raspisivanju referenduma.

Uprkos tome, referendum je održan, a 99 odsto građana koji su izašli je glasalo potvrdno na referendumsko pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Nakon toga, Narodna skupština RS-a je 26. oktobra 2016. donijela poseban Zakon o Danu RS-a i izdvojila ga iz Zakona o praznicima RS-a.

XS
SM
MD
LG