Dostupni linkovi

Revidirani amandmani na Ustav Srbije 'ispunjavaju većinu preporuka'


Ustav Republike Srbije
Ustav Republike Srbije

Venecijanska komisija, telo stručnjaka za ustavno pravo Saveta Evrope, u novom hitnom mišljenju o revidiranom predlogu ustavnih amandmana u Srbiji navela je da je većina prethodnih ključnih preporuka ispunjena, ali je insistirala na potrebi da se smanje rizici od politizacije Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca. Osim toga, preporučila je da hitno treba pripremiti zakonske izmene neophodne za punu implementaciju ustavnih amandmana, saopštio je Savet Evrope.

U svom novom hitnom mišljenju pripremljenom na zahtev predsednika Narodne skupštine Srbije, Venecijanska komisija je analizirala nedavno revidirani predlog ustavnih amandmana nakon svog prethodnog mišljenja usvojenog u oktobru 2021. godine.

Komisija smatra da je ispunjena većina njenih ključnih preporuka iz oktobarskog mišljenja, a pre svega preporuka o sastavu Visokog saveta sudstva.

"Ovo treba pozdraviti", navela je Komisija.

U mišljenju Venecijanske komisije ističe se da preporuka koja se odnosi na mehanizam protiv ’ćorsokaka’ za izbor članova-laika Visokog saveta sudstva nije ispoštovana, a da je ona koja se odnosi na sastav Visokog saveta tužilaca samo delimično ispoštovana. Iako se rešenja predložena u revidiranom predlogu izmena i dopuna u vezi sa ove dve preporuke ne protive nikakvim međunarodnim standardima kao takvima, Komisija želi da još jednom insistira na potrebi smanjenja rizika od politizacije dva Saveta.

Većina ostalih preporuka, kako se navodi, ispoštovana je, a što se tiče onih koje nisu, postoji prostor da se sprovedu kroz zakonske izmene.

"Zaista, dok revidirani ustavni amandmani, ako budu usvojeni, imaju potencijal da donesu značajne pozitivne promene u srpskom pravosuđu, mnogo će zavisiti od njihove primene. Sadašnja ustavna reforma je neophodan i važan prvi korak u procesu, ali ne predstavlja završetak ovog procesa", navodi Venecijanska komisija.

"Zakonske izmene neophodne za punu implementaciju ustavnih amandmana trebalo bi da budu pripremljene po hitnom postupku, kroz holističku reformu relevantnih organskih zakona", naglašava Venecijanska komisija.

Posebno ističe da novi Visoki savet sudstva i novi Visoki savet tužilaca ne bi trebalo da se formiraju sve dok se ne usvoje relevantni organski zakoni koji utvrđuju neophodne uslove (ne)podobnosti kandidata za članove-laike.

Komisija ponavlja važnost inkluzivnih konsultacija sa opozicijom, zainteresovanim stranama i civilnim društvom, kao i transparentnosti, posebno s obzirom na ustavni referendum koji će morati da se organizuje i kome treba da prethodi objektivna kampanja informisanja javnosti i odgovarajuća javna i privatna medijska pokrivenost.

Venecijanska komisija je spremna da pomogne srpskim vlastima i zakonodavcima u ovom procesu, navodi se u saopštenju.

Mišljenje Venecijanske komisije je pripremljeno u okviru Mehanizma za koordinaciju ekspertize u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontalni instrument za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022.".

Pred poslanicima Skupštine Srbije, 25. novembra, naći će se Predlog zakona o referendumu o ustavnim promenama, naći će se pred poslanicima Skupštine Srbije 25. novembra, kako bi bio usvojen na vreme i kako bi referendum o ustavnim promenama mogao da bude zakazan za 16. januar sledeće godine, najavio je 16. novembra predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Sam predlog ustavnih amandmana pred poslanicima će se naći 30. novembra, dodao je Dačić na sednici Skupštine.

Kako su više puta objasnili predstavnici Evropske unije (EU), cilj promena Ustava Srbije su postizanje nezavisnog pravosuđa bez političkog uticaja i vladavina prava, koje su jedan od ključnih uslova za napredovanje u evrointegracijama i članstvo Srbije u EU.

XS
SM
MD
LG