Dostupni linkovi

Njemačka: Preporučena "booster" doza vakcine za sve punoljetne


Njemačka u protekla 24 časa ima najveći broj zaraženih od početka pandemije
Njemačka u protekla 24 časa ima najveći broj zaraženih od početka pandemije

Njemačko savjetodavno tijelo za vakcinaciju je preporučilo “booster” vakcinu protiv korona virusa za sve punoljetne osobe u četvrtak, 18. novembra, nakon što je broj zaraženih u ovoj zemlji po prvi put prešao 60 hiljada.

Njemački odbor za vakcine, STIKO, preporučuje da bi ova doza trebalo da bude mRNA vakcina, a trebalo bi da se primi šest mjeseci nakon druge doze, prenosi Reuters.

Skraćivanje ovog perioda na pet mjeseci se može razmatrati u individualnim slučajevima ili ako postoji dovoljno kapaciteta.

Institut Robert Koh je saopštio da je u Njemačkoj u prethodna 24 časa zaraženo 65.371 osoba, što je najveći broj od početka pandemije.

“Idemo ka ozbiljnoj vanrednoj situaciji. Čeka nas veoma neprijatan Božić ukoliko ne uspijemo da zaustavimo ovo”, rekao je Lotar Viler, predsjednik Instituta, prenosi DPA.

Vijesti o broju zaraza stižu uoči rasprave o ovoj krizi u parlamentu, a očekuje se glasanje o novim predlozima protiv Covida-19 koje su dale tri stranke koje mijenjaju odlazeću koaliciju nakon septembarskih izbora.

Između ostalog, raspravljaće se o potrebi da putnici u autobusu ili vozu moraju imati dokaz o vakcinaciji, oporavku od kovida ili negativan test, kao i o strožijim kaznama – do pet godina zatvora – u slučaju falsifikovanja dokumenata o korona virusu.

Tokom dana, odlazeća kancelarka Angela Merkel će se sastati sa predsjednicima vlada 16 saveznih država. Premijeri ovih administrativnih jedinica traže jedinstven pristup ograničenjima zbog kovida-19.

Na sastanku će biti riječi o tome ko može da pristupi javnim uslugama, kapacitetu bolnica i o modalitetima kako da se poveća procenat vakcinisanih, koji je trenutno u Njemačkoj na oko 68 odsto.

Izvor: Reuters, DPA
XS
SM
MD
LG