Dostupni linkovi

Kurti: Nepovoljan rezultat za Samoopredeljenje


Rezultate drugog kruga lokalnih izbora treba analizirati: Aljbin Kurti
Rezultate drugog kruga lokalnih izbora treba analizirati: Aljbin Kurti

Lider Samoopredeljenja i aktuelni premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je, dan nakon drugog kruga lokalnih izbora, izjavio da rezultat „nije zadovoljavajući”.

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu u 21 opštini je održan 14. novembra, a vladajući Pokret Samoopredeljenje je pobedio u četiri.

Kurti je u ponedeljak u Prištini ocenio da je takav rezultat posledica „nekih unutrašnjih nedostataka” koje treba analizirati. Takođe, kako je ocenio, ovakav rezultat lokalnih izbora je i zato što su se “svi ujedinili protiv Samoopredeljenja”.

Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije Kosova, na lokalnim izborima je Demokratska partija Kosova odnela pobedu u ukupno devet opština, Demokratski savez Kosova u sedam a Alijansa za budućnost Kosova u pet opština.

Sa druge strane, Samoopredeljenje, koje drži vlast na centralnom nivou, na lokalnim izborima je pobedilo u četiri opštine.

Premijer Kurti je obećao da će sarađivati sa svim novim gradonačelnicima, te dodao da će biti puno posla u borbi protiv kriminala i korupcije.

Ko je koliko opština ukupno dobio?

Vladajući Pokret Samoopredeljenje je izgubio glavni grad Prištinu, kao i drugi po veličini kosovski grad Prizren. Pobedu je odneo u Gnjilanu, Podujevu, Kamenici i Štimlju.

Demokratski savez Kosova je dobio u Prištini, Istoku, Kosovu Polje, Vitini, Lipljanu, Peći i Juniku.

Demokratska partija Kosova je pobedila u Prizrenu, Glogovcu, Dragašu, Kačaniku, Vučitrnu, Južnoj Mitrovici, Uroševcu, Eljezovm Hanu i Skenderaju.

Alijanasa za budućnost Kosova je dobila Đakovicu, Klinu, Orahovac, Dečane i Suvu Reku.

Socijaldemokratska inicijativa je pobedila u Mališevu. U Obiliću je pobedio Džafer Gaši (Xhafer Gashi) iz Građanske inicijative za Obilić.

Srpska lista je pobedila u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu, u Klokotu, Gračanici, Štrpcu, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku, Novm Brdu, Parteš-Pasjanu i Ranilugu.

U Mamuši je dobila Turska demokratska partija Kosova.

XS
SM
MD
LG