Dostupni linkovi

Saudijska Arabija naredila libanskom ambasadoru da napusti kraljevinu


Libanski ministar informisanja, George Kordahi, 13. septembar 2021.
Libanski ministar informisanja, George Kordahi, 13. septembar 2021.

Saudijska Arabija je u petak, 29. oktobra naredila ambasadoru Libana da napusti zemlju u roku od 48 sati i zaustavila sav uvoz iz ove države. Potez je odgovor na komentare libanskog ministra koji je rat u Jemenu opisao kao saudijsku "agresiju".

Nekoliko sati kasnije, Kraljevina Bahrein naredila je libanskom ambasadoru da napusti zemlju u roku od dva dana iz istog razloga, saopšteno je iz ministarstva vanjskih poslova Bahreina.

Libanski premijer i predsjednik razgovarali su o saudijskoj odluci i zatražili od ministra informisanja te zemlje da donese "ispravnu odluku", očito ga pozivajući da podnese ostavku u nadi da će to ublažiti napetost.

Državni saudijski mediji navode da je ambasadoru kraljevine u Bejrutu naloženo da se vrati kući. U izvještaju saudijskih medija se navodi da taj potez neće uticati na desetine hiljada libanskih državljana i njihovih porodica koji žive i rade u naftom bogatom kraljevstvu.

Odluka je uslijedila nekoliko dana nakon što je društvenim mrežama kružio video u kojem je libanski ministar informisanja George Kordahi opisao rat u Jemenu kao agresiju Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Dodao je da je rat u Jemenu "apsurdan" i da mora prestati jer se on protivi ratovima među Arapima.

Kabinet libanskog premijera Nadžiba Mikatija saopštio je da je razgovarao o situaciji s predsjednikom Michelom Aounom prije nego što je nazvao Kordahija i zamolio ga da donese "ispravnu odluku zarad nacionalnih interesa".

Mikati je izrazio žaljenje zbog saudijskog poteza i pozvao kraljevinu da preispita svoju odluku. Mikati je dodao da njegova vlada "kategorički odbija" sve što šteti "dubokim bratskim odnosima" sa Saudijskom Arabijom.

Mikati je ranije rekao da Kordahijevi komentari ne predstavljaju mišljenje vlade, ponovivši da je ministar govorio prije nego što je preuzeo dužnost prošlog mjeseca.

Kordahi, bivši voditelj TV emisije, komentarisao je za jedan TV program prije nego što je izabran za tu funkciju u septembru. Kordahi je blizak Hrišćanskom pokretu Marada, savezniku militantne grupe Hezbollah.

Kordahi je održao konferenciju za medije u Bejrutu gdje je odbio da se izvini za komentare u intervjuu za koji je rekao da je emitovan 5. avgusta. Dodao je da otkad je postao ministar, ponaša se u skladu sa politikom vlade i ne izražava svoje mišljenje.

"Ne bismo smjeli i dalje biti podvrgnuti ucjenama u Libanu od strane bilo koga bilo da se radi o zemljama, ambasadorima ili pojedincima", rekao je Kordahi, dodajući da ne planira da podnese ostavku na tu funkciju zbog svojih komentara.

Saudijska Arabija kaže da Hezbollah pomaže jemenskim pobunjenicima Hutima. I Hezbolah i Huti podržavaju Iran i smatraju se dijelom takozvane osovine otpora koja uključuje sirijsku vladu i moćne šijitske milicije u Iraku.

Saudijska Arabija je bila velika podrška Libanona, ali je kraljevstvo takođe bilo uključeno u regionalnu borbu s Iranom, glavnim saveznikom moćne libanske militantne grupe Hezbollah.

Saudijska Arabija je među zemljama Zaljeva koje su uvele sankcije Hezbollahu.

Saudijska Arabija Hezbollah, kojeg podržava Iran, navodi kao terorističku organizaciju.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG