Dostupni linkovi

Više od 40 zemalja kritikovalo Kinu zbog represije nad Ujgurima


Pripadnici muslimanske manjine Ujguri, Kina (fotoarhiv)
Pripadnici muslimanske manjine Ujguri, Kina (fotoarhiv)

Više od 40 uglavnom zapadnih zemalja kritikovalo je Kinu na sastanku Ujedinjenih nacija (UN) 21. oktobra zbog represije nad Ujgurima i drugim verskim i etničkim manjinama u regionu Xinjiang.

Kuba je odmah potom objavila saopštenje u ime 62 zemlje u kojem se navodi da je ono što se dešava u Xinjiangu unutrašnja stvar Kine i odbacuju sve optužbe kao "politički motivisane" i zasnovane na "dezinformacijama".

Ubrzo se oglasio kineski ambasador u UN-u Zhang Jun, koji je osudio "neosnovane optužbe" i "laži" i optužio Sjedinjene Države i još nekoliko potpisnika izjave da "koriste ljudska prava kao izgovor za izazovanje konfrontacije".

Zemlje koje su potpisale izjavu u kojoj kritikuju Kinu, a koju je pročitao francuski ambasador u UN-u Nicolas De Riviere na sastanku Komiteta za ljudska prava Generalne skupštine UN-a, izrazile su posebnu zabrinutost zbog, kako se navodi, verodostojnih izveštaja o logorima za prevaspitavanje u Xinjiangu.

Veruje se da je do dva miliona Ujgura i drugih muslimanskih manjima smešteno u rasprostranjene logore širom Xinjianga, prema izveštaju američkog State Departmenta.

Peking je u početku negirao postojanje kampova.

Ali, suočen sa dokazima, sada tvrdi da su kampovi zapravo objekti za "prevaspitavanje", odnosno "preškolovavanje", te da se koriste za borbu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG