Dostupni linkovi

Lider Hezbolaha traži smenu istražitelja eksplozije u bejrutskoj luci 


Lider Hezbolaha šeik Hasan Nasralah
Lider Hezbolaha šeik Hasan Nasralah

Vođa libanskog ekstremističkog Hezbolaha šeik Hasan Nasralah pozvao je vlasti da smene sudiju koji vodi istragu o prošlogodišnjoj eksploziji u bejrutskoj luci i da umesto njega postave " istinoljubivog i transparentnog" istražioca, javlja AP.

Sudija Tarik Bitar postavljen je u februaru, pošto je smenjen njegov prethodnik koji se suočio sa sličnim optužbama da je bio nepravedan prema bivšim zvaničnicima.

Nasralah je više puta oštro kritikovao sudiju Bitara i optuživao ga da politizuje istragu.

U ponedeljak veče 11. oktobra je vođa Hezbolaha skoro 15 minuta, u govoru o krizi u zemlji, koji je trajao jedan sat, kritikovao svaku odluku koju je Bitar doneo.

Sudija nije odgovorio na te kritike, kao što to nije činio ni ranije i držao je istragu u tajnosti.


U avgustu 2020. godine eksplodiralo je gotovo 3.000 tona amonijum nitrata, visokoeksplozivnog materijala koji se koristi za đubrivo.

Poginulo je najmanje 214 ljudi, a ranjeno više od 6.000 i pričinjena je velika šteta.

Amonijum nitrat je godinama stajao nepropisno uskladišten u luci, a nezavisni mediji i organizacije za ljudska prava su otkrili da je libansko visoko političko u bezbednosno rukovodstvo znalo za eksploziv ali nije preduzelo mere predostrožnosti, ni upozorilo javnost.

Rođaci žrtava i organizacije za ljudska prava protestuju protiv onoga što smatraju političkim mešanjem i nastojanjima da se istraga zaustavi.

Neki političari su optužili istražnog sudiju da krši ustav i upućene su mu pretnje, pa je vlada obećala da će pojačati njegovu bezbednost.

Pojedini Libanci su uperili prst na Hezbolah, tvrdeći da je ta organizacija čuvala eksploziv u luci, što je ona porekla.

Dokaza da je Hezbolah direktno povezan sa eksplozijom nije bilo i niko od članova te organizacije nije optužen.

Ukoliko sudija Bitar bude smenjen to će biti veliki udar za istragu i kršenje nezavisnosti sudstva koje je već dovedeno u pitanje.

XS
SM
MD
LG