Dostupni linkovi

Alžir zatvorio vazdušni prostor za francuske vojne avione


Alžir je prethodno optužio Francusku za "genocid" i opozvao svog ambasadora iz Pariza.
Alžir je prethodno optužio Francusku za "genocid" i opozvao svog ambasadora iz Pariza.

Alžir je zatvorio vazdušni prostor za francuske vojne avione, saopštila je 3. oktobra francuska vojska, čime je eskalirao najveći sukob između dve zemlje u poslednjih nekoliko godina.

"Planirali smo dva leta, ali smo ih otkazali. Neće biti većih posledica kada je reč o našim operacijama u Sahelu", izjavio je portparol francuske vojske, a prenosi agencija Reuters.

Alžir je prethodno optužio Francusku za "genocid" i opozvao svog ambasadora iz Pariza zbog, kako je saopštio, "neprihvatljivih" komentara koji se pripisuju francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Tenzije su narasle posle odluke Francuske da smanji broj viza za ljude koji su došli sa severa Afrike, uključujući i Alžirce. Međutim, tamošnje vlade odbijaju da prime nazad migrante proterane iz Francuske.

Alžirski ambasador u Parizu pozvan je na konsultacije 2. oktobra uveče, a francuski mediji su preneli da je Makron komentarisao sistem vladanja u Alžiru nakon kolonijalizma i njihov odnos prema Francuskoj.

Iz alžirskog predsedništva je saopšteno da su ti komentari "nedopustivo mešanje" u njihove unutrašnje poslove i da su uvredljivi za sve Alžirce koji su poginuli u borbi protiv francuskog kolonijalizma.

"Zločini kolonije Francuske u Alžiru su nebrojeni i odgovaraju striktinim definicijama genocida", navodi se u saopštenju.

Alžirska vlada nije precizirala koji je Makronov komentar izazvao opoziv njenog ambasadora.

Alžir je stekao nezavisnost od Francuske 1962. godine nakon vojne borbe.

Francuska ima oko 5.000 vojnika u regionu Sahel, južno od Alžira, koji se zajedno sa regionalnim vojskama bore protiv militantnih grupa uglavnom u Maliju i Nigeru.

XS
SM
MD
LG