Dostupni linkovi

Kisić Tepavčević: Više od 80 odsto na intenzivnoj nezi u Srbiji su nevakcinisani


COVID odeljenje u Kliničkom centru u Nišu, mart 2021.
COVID odeljenje u Kliničkom centru u Nišu, mart 2021.

Ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je u petak, 1. oktobra, da 80 odsto pacijenata obolelih od korona virusa na intenzivnoj nezi čine nevakcinisani.

"To je jasna poruka. Dešava se i da osobe koje su vakcinisane obole, međutim, po pravilu radi se o blažim formama bolesti, tako da dosadašnje iskustvo pokazuje da vakcina spašava živote", rekla je Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da članovi Kriznog štaba svakodnevno komuniciraju i razmatraju sve moguće opcije. Dodala je da želi da poruči da treba svi da se ponašamo kao najstariji, koji su se u najvećem procentu vakcinisali i tako zaštitili, ne samo sebe nego i svoju okolinu.

Kisić Tepavčević je uoči konferencije povodom Međunarodnog dana starih navela i da bi sve druge mere značile samo odlaganje izloženosti virusu i pasivno povlačenje pred njim.

“Jedina mera kao kontranapad kojim fomiramo štit i branu od širenja virusa jeste vakcinacija. Nikakvo drugo stručno telo ne može da kaže ništa više osim toga. Imamo dostupne vakcine i još jedan apel svima, molim vas, vakcinišite se”, poručila je ministarka.

Što se tiče različitih kriterijuma i sagledavanja učestalosti obolevanja u različitim zemljama može se pročitati, navela je Kisić Tepavčević, da je taj broj samo orijentacioni zbog limitiranog testiranja u mnogim zemljama.

“U našoj zemlji se sve sumnje i dalje testiraju jer smatramo da je to ispravan pristup. Kada bi se na taj način gledalo, videlo bi se da nismo u vodećim zemljama kada je u pitanju učestalost obolevanja, rekla je Kisić Tepavčević.

Od 4. oktobra neće cele škole raditi onlajn


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da u narednoj nedelji neće biti lokalnih samouprava u kojima će cele škole raditi onlajn, odnosno, po trećem modelu.

Odluka Tima bazirana je na boljim podacima koji se odnose kako na obrazovne ustanove, tako i na same lokalne samouprave, a oni potvrđuju da škole nisu mesto transmisije, kao i da se deca zaražavaju najviše van škole. Zato je važno da roditelji ne šalju decu u školu ukoliko bilo ko od ukućana oseća ikakve simptome ili je zaražen, poručio je Ružić.


„Deca su nam najvažnija i moramo se svi potruditi da se obrazovanje odvija za njih najkvalitetnije – a to je neposredna nastava“, izjavio je on.

Ružić je naveo da je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, takođe, doneo odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka 4. oktobra, primenjuje u srednjim školama na teritoriji 23 lokalne samouprave: Bajina Bašta, Beograd, Valjevo, Velika Plana, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja, Ivanjica, Kragujevac, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Pirot, Prokuplje, Sjenica, Temerin, Ub, Užice, Čačak i Šabac.





XS
SM
MD
LG