Dostupni linkovi

SAD, Britanija i Australija najavile sigurnosno partnerstvo


Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija najavile su poseban sigurnosni pakt koji će uključivati razmjenu naprednih tehnologija kao i znanje o podmornicama na nuklearni pogon.

Partnerstvo označeno kao Aukus ima za cilj “braniti zajedničke interese u Indo-Pacifiku” rekli su lideri tri zemlje u zajedničkom saopštenju, prenosi BBC.

U okviru partnerstva kojeg su najavili predsjednik Joe Biden, britanski premijer Boris Johnson i australijski premijer Scott Morrison, Sjedinjene Države će pomoći Australiji u tehnologiji i mogućnostima za razmještanje podmornica na nuklearni pogon.

“Svi prepoznajemo imperativ dugoočnog osiguranja mira i stablinosti u Indo-Pacifiku”, rekao je Biden.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je kako je Australija prirodni partner za novo sigurnosno partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i Britanijom.

“To je važna odluka za bilo koju naciju da stekne ovu zastrašujuću sposobnost i možda jednako važna za bilo koju državu koja će joj pomoći”, rekao je Johnson.

Premijer Australije Scott Morrison rekao je da će podmornice biti izgrađene u Adelaideu. On je također dodao da će nastaviti ispunjavati svoje obaveze u “neširenju nuklearnog oružja”.

Američki dužnosnici su naglasili da ovaj potez koji dolazi u momentu kada Washington i njegovi saveznici traže načine da se odupru rasućoj moći i uticaju Kine, neće uključivati isporuku nuklearnog oružja Australiji.

Podmornice neće biti raspoređene sa atomskim naoružanjem, ali će omogućiti mornarici Australije da djeluje tiše, a na duže periode kako bi osigurali odvraćanje širom Indo-Pacifika.

Aukus je najveći bezbednosni aranžman između tri zemlje od Drugog svetskog rata, kažu analitičari. Dok su SAD, Velika Britanija i Australija već dugo saveznici, Aukus formalizuje i produbljuje njihovu odbrambenu saradnju.

Pakt će se fokusirati na vojne sposobnosti, odvajajući ga od saveza za razmenu obaveštajnih podataka Pet očiju (Five Eyes) koji uključuje i Novi Zeland i Kanadu.

"Ovo je istorijska prilika za tri nacije, sa saveznicima i partnerima istomišljenicima, da zaštite zajedničke vrednosti i promovišu bezbednost i prosperitet u indo-pacifičkom regionu", navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Izvor: BBC, Reuters
XS
SM
MD
LG