Dostupni linkovi

Afrička unija: Šaljite vakcine u Afriku umesto treće doze


Trenutno je vakcinisano samo 3 odsto kontinenta, rekao je zvaničnik Afričke unije.
Trenutno je vakcinisano samo 3 odsto kontinenta, rekao je zvaničnik Afričke unije.

Bogate zemlje bolje bi uradile kada bi poslale vakcine u Afriku kako bi pomogle u borbi protiv globalne pandemije COVID-19, umesto da gomilaju treću, buster dozu, za čiju upotrebu još uvek ne postoje naučni dokazi, rekao je u četvrtak, 9. decembra, visoki zdravstveni zvaničnik Afričke unije (AU).

Direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Džon Nkengasong (John Nkengasong) rekao je na konferenciji za novinare da je zbunjen što neke bogate zemlje zanemaruju savete Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se suzdrže od davanje trećih doza svojim građanima, dok više ljudi u svetu ne dobije prve doze vakcina.

Bogate zemlje, poput Nemačke, Francuske i Izraela, planiraju da daju svojim građanima treću dozu, zbog zabrinutosti da imunitet od standardnog režima sa dve injekcije opada.

"Ne znamo u kom trenutku imunitet pada na nivo na kome prestaje da nudi zaštitu", rekao je Nkengasong.

Globalni program koji pruža vakcine protiv COVID-19 siromašnim zemljama na putu je da padne skoro 30 odsto u odnosu na prethodni cilj od 2 milijarde injekcija ove godine, saopštile su 8. septembra međunarodne organizacije koje ga vode.

Program COVAKS takođe je pozvao bogate zemlje koje su zadovoljile svoje domaće potrebe da doniraju količine koje su im na raspolaganju, umesto da daju treće doze svojim građanima.

Nkengasong je rekao da bi takvi programi, davanja treće doze građanima na Zapadu, otežali Africi da ispuni svoj cilj za vakcinaciju 60 odsto do 70 odsto ljudi, za šta bi bilo potrebno najmanje 1,6 milijardi doza.

Trenutno je vakcinisano samo 3 odsto kontinenta, rekao je on.

U međuvremenu, koronavirus je nastavio da se razvija, dok je prolazio kroz nevakcinisane građane.

"Danas je to varijanta Delta, sutra jednostavno ne znamo koja će se varijanta pojaviti", rekao je Nkengasong.

Afrika je zabeležila 7,9 miliona slučajeva, od kojih je 201.000 bilo fatalno, rekao je on.

XS
SM
MD
LG