Dostupni linkovi

Zatražen pritvor za šefa Obavještajne službe BiH zbog nepoštivanja mjera zabrane


Osman Mehmedagić pred Sudom BiH, novembar 2020.
Osman Mehmedagić pred Sudom BiH, novembar 2020.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) uputio je u srijedu (8. septembar) prema Sudu BiH zahtjev za opoziv mjera zabrane i određivanje mjere pritvora prema Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH).

Određivanje mjere pritvora zatraženo je zbog nepoštivanja mjera zabrane određenih prema Mehmedagiću odlukom Suda BiH, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Mehmedagiću su 16. jula određene mjere zabrane, između ostalog, i sastajanje s vlasnikom i osnivačem Američkog univerziteta u BiH Denisom Prcićem, koji se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću, ali i drugim osumnjičenim u aferi "Diploma".

Zabranjeno mu je i kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva u istom krivičnom predmetu, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu s bilo kojom osobom osim s braniteljima, saopćili su iz Suda BiH.

"“U okviru rada na predmetu, Tužilaštvo BiH došlo je do informacija i dokaza, da je osumnjičeni Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inozemstvu sa osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu i kojoj se sukladno izrečenim mjerama zabrane, osumnjičeni ne smije približavati na udaljenost manju od 50 metara", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Po nalogu Tužilaštva BiH, Mehmedagić je uhapšen 14. jula zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja, krivotvorenja dokumenata i pranje novca.

Tužilaštvo je predložilo određivanje jednomjesečnog pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi Mehmedagić mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog uznemirenja javnosti i građana, ali je ovaj prijedlog odbio Sud BiH.

XS
SM
MD
LG