Dostupni linkovi

Đilas: SSP neće potpisati dokument EP za unapređenje izbornih uslova


Dragan Đilas, Beograd (17. jun 2020.)
Dragan Đilas, Beograd (17. jun 2020.)

Lider opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da Nacrt radnog dokumenta o međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropske unije (EU) za unapređenje izbornih uslova koji su dobili predstavnici opozicije, nije prihvatljiv za građane Srbije, te da takav sporazum SSP neće potpisati.

"Predlog koji smo dobili nije prihvatljiv za građane Srbije, jer u sebi ne sadrži jasne mehanizme koji bi omogućili poštovanje zakona, čije je sprovođenje neophodno da bismo imali slobodne izbore. Zato ga u ovakvom obliku Stranka slobode i pravde sasvim sigurno neće potpisati", naveo je Đilas, prenosi SSP.

Dodao je da će o konkretnim primedbama na tekst SSP obavestiti evroposrednike i javnost.

"To ćemo učiniti posle razgovora sa našim partnerima sa kojima smo radili na izradi zajedničke platforme za slobodne i poštene izbore", dodao je lider SSP.

Nezadovoljna i Demokratska stranka

Ni lider opozicione Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac nije zadovoljan nacrtom radnog dokumenta o izbornim uslovima koji su sačinili evroparlamentarci.

"Tekst koji nude evroparalmentarci nije prihvatljiv ni po formi, ni po sadržaju, jer ne vodi ostvarivanju cilja zbog kojeg bi trebalo da postoji. Po formi to je nacrt, okvirni dokument koji upućuje na to šta bi trebalo učiniti da se steknu uslovi za slobodne i poštene izbore. Sadržinski gledano, u ovom tekstu nema ključnih odredbi - procedura i mehanizama uz pomoć kojih bi se zadati ciljevi mogli ostvariti", naveo je u saopštenju Lutovac.

"Izbegavajući da preuzmu svoj deo odgovornosti, evroparlamentarci razrešenje problema usmeravaju ka vaninstitucionalnim tokovima umesto da snagom autoriteta institucije koju predstavljaju doprinesu demokratskom razrešavanju problema".

On je naveo da će DS na stranačkim organima i u dogovoru sa partnerima iz opozicije razmotriti naredne korake tražiti da se uz dijagnozu i načelne pravce delovanja u samom sporazumu "prepiše" i adekvatna terapija, koja je u ovoj radnoj verziji izostala.

Predstavnici Evropskog parlamenta dostavili su u utorak (7. septembar) srpskoj opoziciji nacrt radnog dokumenta sporazuma o izbornim uslovima. Tekst je prvo poslat Ivici Dačiću, predsedniku Skupštine Srbije.

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, poslanici Evropskog parlamenta (EP), i bivši evropski poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, usvojili su nacrt radnog dokumenta u okviru pripreme za sledeću rundu međupartijskog dijaloga 17. i 18. septembra u Beogradu, saopšteno je 1. septembra iz Kancelarije EU u Srbiji.

"Dokument se fokusira na poboljšanje uslova za političku konkurenciju pred nadolazeću izbornu kampanju u Srbiji", precizira se iz EU.

Kako se navodi, nacrt se nadovezuje na zamah koji je stvorio julski međustranački dijalog i uzima u obzir prethodni proces konsultacija, kao i preporuke međunarodne zajednice.

"Dokument se posebno fokusira na pitanja vezana za ravnopravan pristup medijima i integritet izbornog procesa", saopšteno je tada.

U nacrtu radnog dokumenta o izbornim uslovima ističe se da će se, u skladu sa zaključcima julske runde međustranačkog dijaloga, sledeći nacrt radnog dokumenta fokusirati na dve glavne oblasti - ravnopravan pristup i pluralizam u medijima i integritet izbornog procesa.

U tom kontekstu evropski poslanici u prvom redu predlažu da se uspostavi, jednaka medijska zastupljenost, formiranje nadzornog tela za kontrolu rada javnih servisa i izrada pravilnika za izveštavanje tokom predizborne kampanje.

Podsećaju da su tokom prve runde druge faze međustranačkog dijaloga u Beogradu, održane 9. i 10. jula ove godine uzete u obzir sveobuhvatne bilateralne konsultacije sa liderima poslaničkih grupa i predstavnicima opozicionih stranaka, platformi i pokreta, kao i organizacija civilnog društva između aprila i juna.

Evroposlanici ističu da su učesnici julskog dijaloga pokazali konstruktivan stav prema manje podeljenoj i inkluzivnijoj političkoj sredini u zemlji.

Kako bi se svi pripremili za političko nadmetanje, oni naglašavaju da bi što pre trebalo utvrditi datume izbora – predsedničkih, parlamentarnih I izbora za skupštinu Beograda – predviđenih za april 2022. godine.

Evroposrednici pozdravljaju sve komentare i sugestije učesnika međustranačkog dijaloga na nacrt radnog dokumenta u pisanoj formi do 12. septembra.

Predviđeno je, kako se navodi, da se dogovor o radnom dokumentu postigne na sledećem međustranačkom dijalogu 17. i 18. septembra u Palati Srbija, odnosno, najmanje šest meseci pre sledećih izbora.

Ukoliko se sve strane usaglase, sledi usvajanje u Skupštini Srbije, a primena bi trebalo da počne od 1. oktobra.

Hronologija međustranačkog dijaloga u Srbiji

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji uz posredovanje EP održava se povremeno od kraja 2019. godine. To se događalo uoči parlamentarnih izbora koji su bili planirani za april 2020. ali su zbog pandemije korona virusa odloženi i održani u junu. Tada je veći deo opozicije, okupljen oko Saveza za Srbiju koji je, u međuvremenu, rasformiran, bojkotovao izbore smatrajući da nema uslova za njihovo slobodno i pošteno održavanje.

Opozicija u Srbiji vodi dijalog o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti na dva koloseka.

Deo stranaka o tome razgovara direktno sa vlašću, dok druga opoziciona grupacija želi pregovore samo uz posredovanje evroparlamentaraca.

Slobodno i objektivno izveštavanje medija, prvenstveno javnog servisa Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), prestanak funkcionerske kampanje i obustavljanje pritiska na birače od strane vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića – zahtevi su opozicije koja traži posredovanje Evropske unije u pregovorima sa vlašću u protekle tri godine uoči svakih izbora.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG