Dostupni linkovi

Ministar prosvete Srbije: Puno nevakcinisanih nastavnika


Učiteljica u praznom razredu tokom pandemije u jednoj od osnovnih škola u Beogradu, dan pre početka nastave, 31. avgust 2020.
Učiteljica u praznom razredu tokom pandemije u jednoj od osnovnih škola u Beogradu, dan pre početka nastave, 31. avgust 2020.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Branko Ružić rekao je da se najviše teži redovnoj nastavi od 1. septembra.

Na sastanku Ružića sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, u sredu 18. avgusta, rečeno je da je redovna nastava najbolja opcija za svu decu, ali i da je vakcinacija prosvetnih radnika jedan od faktora da od 1. septembra tako i bude, saopšteno je iz Ministarstva.

Ružić je ponovio da se na odluku o modelu nastave čeka sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, za koju očekuje da se održi u najskorijem roku.

On je uveren da će zaposleni u školama imati dovoljno vremena da se spreme za početak nastave.

„Još uvek ima puno prosvetnih radnika koji se nisu vakcinisali i važno je da im obezbedimo odgovore na eventualna pitanja“, rekao je Ružić i dodao da će se u narednom periodu održati vebinari i susreti sa zaposlenima.

Na sastanku su bili predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Prošle školske godine časovi su sa 45 minuta bili skraćeni na 30, a nastava je izvođena po kombinovanom sistemu, tako što je polovina đaka iz odeljenja određenim danima ili tokom jedne nedelje dolazila u školu, dok je druga polovina za to vreme nastavu pohađala onlajn.

Đaci od prvog do četvrtog razreda su pohađali časove od 30 minuta u školi, s tim što su i ta odeljenja bila podeljena u dve grupe. Isti učitelj ili ista učiteljica su prvo radili nastavu sa jednom grupom, a onda i sa drugom.

XS
SM
MD
LG