Dostupni linkovi

U BiH 30 uhapšenih u akciji protiv narko mafije


Riječ je o nastavku opsežne policijske akcije kodnog naziva "Mreža IV" (ilustrativna fotografija)
Riječ je o nastavku opsežne policijske akcije kodnog naziva "Mreža IV" (ilustrativna fotografija)

U policijskoj akciji protiv osumnjičenih za trgovinu drogom u Federaciji Bosne i Hercegovine uhapšeno je 30 osoba.

Policijski timovi tri federalna kantona - Zeničko-dobojskog (ZDK), Kantona Sarajevo (KS) i Srednjobosanskog (SBK) izvršili su u četvrtak 17. juna pretrese na 32 lokacije i uhapsili 24 osobe u Zenici, dvije u Sarajevu i četiri u Srednjobosanskom kantonu, rekao je na konferenciji za novinare u Zenici policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP ZDK) Semir Šut.

Riječ je o nastavku opsežne policijske akcije kodnog naziva "Mreža IV" koja se provodi u saradnji sa Federalnom upravom policije i usmjerena je na hapšenje i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za krivična djela zloupotreba opojnih droga i nedozvoljeno posjedovanje oružja i municije.

Šut je najavio kako će uskoro biti raspisana "operativna potraga za dvije ili tri osobe", te da će i to brzo riješeno. U provedbi je bilo angažirano oko 300 policijskih službenika iz tri policijske agencije.

"Akciju ocjenjujemo uspješnom. Protekla je bez ikakvih problema. Nemamo povrijeđenih – kako policijskih službenika, tako ni osoba prema kojima smo primjenjivali zakonska ovlaštenja i naredbe nadležnih sudova", istakao je komesar Šut.

Podršku je, kaže, cijelo vrijeme pružala i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

"Jutrošnjim pretresom i akcijom, pronašli smo oko pola kilograma spida, 1.200 grama marihuane, tragove ostalih droga, osam vaga i osam drobilica, pištolj, četiri ručne bombe, 35 mobilnih aparata, opremu za pakovanje droge i novac te ostale dokaze koji će se koristiti u daljnjem krivičnom postupku", dodao je Šut.

Kantonalni tužilac Adis Husić najavio je kako će to tužilaštvo u narednom periodu nastaviti istragu, da će raditi na razotkrivanju ovih krivičnih djela i prikupljanju dokaza.

"Prevashodno će, u narednih nekoliko sati, raditi na prijedlogu za određivanja pritvora protiv određenih osoba. To su osobe koje se kontinuirano bave prometom narkotika, koje su ranije osuđivane“, najavio je Husić, koji je napomenuo kako je u akciji uključeno više tužilaca KT ZDK.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman napomenuo je kako je priprema za akciju trajala više od šest mjeseci.

"Ovakve se akcije trebaju da se prenesu na područje cijele FBiH, jer samo zajednički možemo da uspijemo i da postignemo ovakve i još bolje rezultate", naveo je on.

Pretresi su izvršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku te lociranja i hapšenja osoba koje su mete akcije.

Podsjećamo, u policijskoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK u 19. maja 2021. godine izvršeni su pretresi na 22 lokacije, uhapšeno je 16 osoba.

"Tokom provođenja operativne akcije… zadokumentovani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv trideset devet osoba zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, te su im zadokumentovane 662 krivično-pravne radnje za koja se ista sumnjiče i za koje su prikupljeni dokazi tokom ove višemjesečne istrage", saopštila je tada policija.

Prema operativnim saznanjima, osobe koje su meta te policijske akcije su u periodu od juna 2020. godine do maja 2021. godine na području Zeničko-dobojskog kantona prometovale i vršile prodaju opojnih droga.

XS
SM
MD
LG