Dostupni linkovi

SDP BiH traži provjeru diploma direktorke Kliničkog centra Sarajevo


Sebija Izetbegović
Sebija Izetbegović

Damir Mašić, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkog doma Parlamenta bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH (FBiH), podnio je u srijedu, 26. maja inicijativu u kojoj traži da se ispita da li su specijalizacija i doktorat Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteteta u Sarajevu (KCUS) validni.

“Pojavila su se špekulacije u vezi specijalizacije i doktorata gospođe Sebije Izetbegović. Federalna uprava se oglasila da nisu nadležni. Imajući u vidu da se radi o ustanovi od posebnog značaja, tražimo od Federalne uprave za inspekcijske poslove da izvrši nadzor, a kako bi se utvrdilo stanje na KCUS-u,” kazao je Mašić.

Proteklih dana u javnosti je iznijeto više informacija i špekulacija koje dovode u pitanje validnost specijalizacije, kao i doktorata prof. dr. Izetbegović.

U gostovanju na televiziji Face TV prof. dr. Asim Kurjak izjavio je da nije bio mentor Sebije Izetbegović u izradi doktorske disertacije, no u intervjuu za televiziju N1 Izetbegović je ovu tvrdnju opovrgla.
Mašić je od parlamenta zatražio i da se provjeri stanje u KCUS, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH, koju je u jednom danu, 5. maja, napustilo 13 anesteziologinja zbog nezadovoljstva uslovima rada.

Zbog otkaza anesteziologa smjenu Upravnog odbora KCUS zatražila je i Vlada Kantona Sarajevo, koja je najveći finansijer ove zdravstvene ustanove.

KCUS je u žiži javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa u kojem ukazuju da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine i koji se koriste u KCUS, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Pred Sudom BiH trenutno se vodi krivični postupak u kojem je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura) koje je uvezla firma za preradu voća "Srebrena malina", po nalogu Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) .

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG