Dostupni linkovi

SAD od Crne Gore traže više odgovornosti zbog napada na medije


Podgorica
Podgorica

Sjedinjene Američke Države (SAD) očekuju od Crne Gore da traži odgovornost za napade na novinare, saopšteno 3. maja je iz Ambasade u Podgorici.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Ranke (Judy Rising Reinke)napisala je povodom Svjetskog dana slobode medija da su nezavisni mediji ključni za čuvanje otpornosti demokratskog društva.

U Crnoj Gori se u posljednja dva mjeseca, prema podacima Sindikata medija Crne Gore, dogodilo šest napada na novinare, od kojih su se tri dogodila dok su novinari bili na radnom zadatku. Poslednji je napad na novinara Radio-televizije Crne Gore Nebojšu Šofranca tokom dočeka crnogorskog vicešampiona sveta u boksu Petra Liješevića 24. aprila, kada je dio okupljenih građana vrijeđao su Šofranca na nacionalnoj osnovi.

Prethodno je 28. marta u Podgorici napadnut glavni i odgovorni urednik nedjeljnika "Monitor" Esad Kočan. Policija je tim povodom, kako je navedeno, uhapsila D.Š.(55) koji se sumnjiči da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu novinara Esada Kočana.

Tokom trajanja auto – kolona, koje su 20. marta organizovane u Bijelom Polju protiv „fašizma i zdravstvenog genocida“, napadnut je novinar televizije Vijesti Sead Sadiković. Uprava policija je dan kasnije saopštila da je uhapsila dvojicu mladića zbog sumnje da su verbalno i fizički napali novinara Seada Sadikovića.

Sindikat medija poziva donosioce odluka da hitno izmjene Krivični zakonik, kako bi se pooštrile kazne za napade na novinare i za sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka.

“Dio ovih napada motivisan je neslaganjem i otvorenom mržnjom prema uređivačkoj politici medija ili radu novinara što pokazuje veliko nerazumijevanje prema ulozi koju mediji i zaposleni u njima imaju u demokratskom društvu. Napadi su često proizvod uzavrele političke situacije u Crnoj Gori i strahujemo da bi se mogli nastaviti”, upozorava Sindikat medija.

Povodom Svjetskog Dana slobode medija predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, naveo je na tviteru da su "sigurnost novinara, njihova sloboda izvještavanja i medijski pluralizam” preduslovi za dalju izgradnju demokratskog društva.

“Crna Gora se pridružuje kampanji Ujedinjenih nacija “Informacija kao javno dobro”, kojom se obilježava Svjetski Dan slobode medija”.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić čestitao je Dan slobode medija uz poruku da je sloboda u svakoj oblasti, posebno medijska, imperativ aktuelne Vlade

XS
SM
MD
LG