Dostupni linkovi

Kineski Sinopharm razmatra davanje treće doze vakcine


Vakcina Sinopharm
Vakcina Sinopharm

Kineska nacionalna farmaceutska grupa (Sinopharm) moraće da ispita rezultate treće faze kliničkog ispitivanja u inostranstvu, kako bi donela odluku da li bi dvostruka doza njihove vakcine protiv korona virusa trebalo da bude ispraćena još jednom revakcinacijom, rekao 28. marta direktor te kompanije.

Kako prenosi Rojters, regulatori i proizvođači vakcine ispituju ovu mogućnost zbog zabrinutosti da novi sojevi korona virusa mogu da oslabe zaštitu koju stvara vakcina, napravljena protiv prvobitnih sojeva.

Prema rezultatima kliničkih ispitivanja, antitela koja stvara kineska vakcina traju oko šest meseci, rekao je Zhang Yuntao, potpredsednik CNBG, filijale Sinofarma.

"Preliminarni rezultati su do sada pokazali da dodatna revakcinacija može da poveća broj antitela i istovremeno poboljša sposobnost vakcine da se odbrani od mutacija virusa. Da li je dodatna revakcinacija neophodna i kada bi je trebalo primiti ako jeste, pokazaće rezultati buduće treće faze kliničkih ispitivanja", rekao je Yuntao na konferenciji za novinare.

Antitela koje proizvodi dvostruka doza Sinofarmove vakcine ima "veoma dobar" neutrališući efekat na britanski i južnoafrički soj virusa, dodao je on, citirajući rezultate laboratorijskih testiranja koja su koristila uzorke krvi učesnika u kliničkoj studiji.

Trenutno se testira otpornost na brazilski i soj koji je otkriven u Zimbabveu.

"Efekat antitela indukovanih drugom kineskom vakcinom Sinovac opao je u odnosu na soj virusa identifikovan u Južnoj Africi, dok je efekat protiv varijante pronađene u Velikoj Britaniji ostao sličan onom protiv starijeg soja", rekao je Gao Qiang, generalni direktor filijale Sinovac na konferenciji za novinare.

Kina je odobrila svoju vakcinu protiv korona virusa 31. decembra 2020.

Kineske vakcine protiv korona virusa nisu dobile odobrenje Svetske zdravstvene organizacije, te zdravstvenih institucija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG