Dostupni linkovi

Nema ozlijeđenih u potresima u Hrvatskoj


Meštanka sela Brest Pokupski, nedaleko od Zagreba, posmatra štetu na krovu svoju kuće nakon zemljotresa 28. decembra 2020.
Meštanka sela Brest Pokupski, nedaleko od Zagreba, posmatra štetu na krovu svoju kuće nakon zemljotresa 28. decembra 2020.

Nema ozlijeđenih u više snažnih potresa koji su u ponedjeljak ujutro pogodili šire područje Siska i Petrinje, a dobro su se osjetili i u Zagrebu.

Za sada je jedna osoba u Sisku evakuirana, a u Petrinji, kako javljaju mediji, većina je zgrada pretrpjela oštećenja. Područje pogođeno potresom posjetili su premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović i najavili pomoć pogođenima.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije u Sisku, rečeno je da se lokalni i međugradski promet neometano odvija i da nema oštećenja u industrijskim pogonima na širem području Siska i Petrinje.

Oštećena kuća Ankice Lončarević u Petrinji 28 decembra 2020.
Oštećena kuća Ankice Lončarević u Petrinji 28 decembra 2020.

Materijalna šteta od potresa 28. prosinca ujutru očituje se u oštećenjima pročelja kuća, krovova, dimnjaka i pukotina u unutrašnjosti gospodarskih o stambenih objekata.

Načelnik Stožera Roman Rosavec kazao je kako je formiran ekspertni tim kako bi se što prije izvršila procjena oštećenja i mogućnost korištenja objekata. Kako je u Hrvatskoj iz epidemioloških razloga na snazi zabrana putovanja iz jedne županije u drugu, naveo je na konferenciji za medije da će od zabrane sljedećih nekoliko dana biti izuzeti svi koji imaju nekretninu na području Sisačko-moslavačke županije i žele doći snimiti smanje i po potrebi sanirati štetu od potresa.

Rosavec je rekao i da je u tijeku izrada web-aplikacije za prijavu oštećenja koja će biti dostupna kroz nekoliko sati. Oštećenja će biti sanirana uz pomoć Vlade RH, dodao je.

Naveo je da su, što se tiče stambenih objekata, najviše stradala naselja u selima Prašnik i Sibić na području Grada Petrinje te da je osam stručnjaka već sada na terenu i obilaze sve koji su prijavili oštećenja.

„Po modelu Zagreba ti će objekti biti kategorizirani i sukladno tome započeti će njihova obnova,“ rekao je Rosavec. Dodao je da su u tijeku pregledi Rafinerije i pogona „Gavrilović“, koji također ima spremišta plina.

„Prema saznanjima i informacijama kojima sada raspolažem, nema mjesta ugrozi i stanje je apsolutno pod kontrolom“, poručio je.

On je dodao kako osim jedne evakuirane starije žene nitko drugi nije zatražio premještaj na sigurniju lokaciju.

Bolnica u Sisku oštećena

Ravnatelj sisačke Opće bolnice Tomislav Dujmenović potvrdio je novinarima u ponedjeljak da je bolnica u jutrošnjem potresu pretrpjela određena oštećenja, ali da radi.

"Bolnica funkcionira, neke smo bolesnike morali premjestiti iz jedne u drugu sobu zbog pada žbuke. Nikome ništa nije bilo, uglavnom sve i dalje funkcionira“, izjavio je Dujmenović.

Malo ranije, župan Sisačko-moslavačke županiji Ivo Žinić rekao je kako nitko nije stradao u potresu, nije se srušila nijedna zgrada, a nema ni oštećenja na rafineriji i industrijskim postrojenjima. No, dodao je, ima oštećenja u unutrašnjosti zgrada i na krovovima.

Upozorio je i da se u tvrtki "Gavrilović" u Petrinji nalazi velika količina amonijaka zbog čega su smanjili proizvodnju, dok se sve ne provjeri. U Petrinji gotovo da nema kuće bez oštećenja na dimnjaku ili krovu.

„Štete su dosta velike, no nisu ni blizu onima u Zagrebu, ali će trebati naći neka rješenja, pogotovo za saniranje krovova”, kazao je Žinić istaknuvši da su sve službe na terenu, vatrogasci i civilna zaštita.

Ankica Lončarević pokazuje štetu uzrokovanu potresom u Petrinji 28 decembra 2020.
Ankica Lončarević pokazuje štetu uzrokovanu potresom u Petrinji 28 decembra 2020.

Premijer i predsjednik na terenu

Premijer Plenković i predsjednik Milanović obišli su u ponedjeljak, 28. prosinca, Sisak i Petrinju.

"Kakva je godina bila, tako je i završila. Drago nam je da ovdje nema većih oštećenja. Razgovarali smo s gradonačelnicima Petrinje, Siska i Zagreba. Nastojat ćemo popisati štete i pokušati pomoći da se one što prije saniraju", rekao je premijer u Sisku.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako u potresima nitko nije ozlijeđen. "U tijeku je sanacija dimnjaka i raščišćavanje žbuke. Činimo sve kako ne bi bilo ozlijeđenih. Osnovat ćemo povjerenstvo za procjenu šteta i sva šteta će biti sanirana. Očekujemo operativnu pomoć iz Zagreba", kazala je gradonačelnica.

Plenković i Milanović su u Petrinju stigli nešto prije 11 sati i obišli središte grada.

"Štete su značajne u zgradama koje smo obišli, ali najvažnije je da nema ozlijeđenih. Ovo je bio dosta snažan potres, a dobro je da su naknadni bili manjeg intenziteta. Ne možemo govoriti o predikcijama, što će se događati u sljedećim danima", rekao je Plenković nakon obilaska Petrinje.

Šteta posle zemljotresa na jednoj od kuća u Sisku. 28. decembar 2020.
Šteta posle zemljotresa na jednoj od kuća u Sisku. 28. decembar 2020.

Obećao je da će napraviti pravni okvir za pomoć pogođenim područjima.

"Najprije moramo procijeniti štete, postoji nekoliko načina kako da to stavimo u pravni okvir, bilo vladinim uredbama ili proširenjem zakona kojeg smo donijeli u rujnu", rekao je Plenković.

Dodao je da je u kontaktu s Europskom komisijom koja je svjesna da je Hrvatsku pogodio novi potres nakon devet mjeseci.

"Nadamo se da će od iduće godine biti bolje, valjda se sve što se loše trebalo dogoditi i dogodilo u ovoj 2020. godini. Država će reagirati, naravno da hoće. Tu smo da pomognemo", rekao je Plenković.

Podrška od predsjednice EK

Nešto prije 12 sati, porukom ohrabrenja na Twitteru oglasila se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Hrvatska, ostani jaka! Nakon snažnog potresa jutros, Europska komisija je u kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem i hrvatskim vlastima. Pomno pratimo situaciju i spremni smo pomoći", napisala je von der Leyen na službenom Twitter profilu.

Plenković se zahvalio, navodeći da cijeni pomoć.

"Bit će važno raditi na obnovi Siska, Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, baš kao što surađujemo i na obnovi Zagreba nakon potresa u ožujku", naveo je Plenković.

Predsjednik Milanović je rekao da je – kada je jutros potres pogodio Sisak i Petrinju - i u Zagrebu bilo neugodno. "Ljudski je bojati se, strah je najveći udarac ljudima. A ovo će se obnoviti što je porušeno, to je manji problem", rekao je Milanović.

Podsjetimo, u martu ove godine su Zagreb i okolinu pogodila dva zemljotresa slične snage.

U zoru 22. marta, u 6:23 ujutro, Zagreb je pogodio potres snage 5,5 stepeni prema Richteru. Nakon toga dogodilo se još pet podrhtavanja tla, magnitude od 3 do 5 prema Richteru.

Nakon toga Hrvatsku su često pogađali manji zemljotresi, a ti snažni u martu su bili dodatna poteškoća zbog korona virusa i pandemije koja je tada tek stigla na područje te zemlje.

Popucali su zidovi na zgradama širom grada. Materijalna šteta je ogromna, posebno na brojnim zgradama u gradskom centru. Prava sanacija započet će ovih dana.

XS
SM
MD
LG