Dostupni linkovi

EU omogućila milijardu vakcina za zemlje za srednjim i niskim prihodima


Od ove finansijske podrške, 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima imaće pristup vakcinama
Od ove finansijske podrške, 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima imaće pristup vakcinama

Evropska investiciona banka (EIB) 15. decembra je dogovorila 500 miliona evra finansiranja za podršku učešću zemljama sa niskim i srednjim dohotkom za vakcine protiv COVID-19, čime se obuhvataju zemlje iz istočnog i južnog susedstva Evropske unije kao i Afrika, Azija, Karibi i Pacifik, saopšteno je iz sedišta Evropske komisije (EK).

Od ove finansijske podrške, 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima imaće pristup vakcinama, preko inicijative COVAX. Ova COVAX inicijativa, inače ima za cilj osiguravanje globalnog pravednog i ravnopravnog pristupa, da ubrza ulaganja koja su neophodna za isporuku doza vakcina čim one postanu dostupne.

„Zajedno sa državama članicama Evropske unije, ‘Team Europe’ je do sada dodelio više od 850 miliona evra COVAX-u, što EU čini najvećim donatorom COVAX-a. Zajednička podrška Evropske komisije i EIB u iznosu od 500 miliona evra omogućiće COVAX-u da milijardu doza vakcina učini što brže dostupnim ljudima u zemljama sa niskim i srednjim prihodima “, izjavila je povodom ove odluke, predsednica EK, Ursula von der Leyen.

EK nastoji da davanje vakcina počne sa visoko rizičnim grupama i onima koji su na prvim linijama usluga.

Stoga u saopštenju EK stoji da će ovo novo finansiranje za COVAX obezbediti pristup sigurnim i efikasnim vakcinama protiv COVID-19 za rizične i ranjive populacije, zajedno sa zdravstvenim radnicima u prvoj liniji u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, istovremeno sa nabavkom vakcina za samofinansirajuće ekonomije uključujući i Evropsku uniju.

Takođe je potvrđeno da će u ime COVAX-a, vakcine nabavljati i isporučivati UNICEF i Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO).

XS
SM
MD
LG