Dostupni linkovi

Lideri G20 obećali pravednu distribuciju vakcine


Onlajn samit G20, 20. novembar 2020.
Onlajn samit G20, 20. novembar 2020.

Lideri Grupe 20 saopštili su 22. novembra da uložiti sve napore da obezbede pravednu distribuciju vakcina protiv korona virusa širom sveta i da podrže siromašne zemlje čije je ekonomije poharala kriza.

Tokom dvodnevnog virtuelnog samita, čiji je domaćin bila Saudijska Arabija, lideri grupe najrazvijenijih zemalja sveta (G20) izašli su sa jedinstvenim stavom o izazovima koji su predstoje u borbi protiv pandemije.

"Mobilizovali smo resurse za zadovoljavanje neposrednih potreba za finansiranjem globalnog zdravstva kako bismo podržali istraživanje, razvoj, proizvodnju i distribuciju sigurne i efikasne terapije i vakcine protiv COVID-19", naveli su u izjavi posle samita lideri G20.

Saudijski kralj Salman rekao da je "duh saradnje sada potreban više nego ikad da bi se svet suočio sa uticajem pandemije i stvorio prosperitetnu budućnost za ljude celog sveta".

Lideri G20 su naveli da "u potpunosti podržavaju" mehanizme koje je uspostavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u borbi protiv epidemije korona virusa, a koja podrazumeva da vakcina ne bude samo pristupačna najbogatijim zemljama.

Pitanje transporta COVID-19 vakcina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp (Trump) kratko se pojavio u uvodnoj sesiji, pohvalivši postignuća svoje administracije u borbi protiv korona virusa.

Tramp je branio i svoju odluku o povlačenju SAD iz medjunarodnog sporazuma o klimatskim promenama, rekavši da je "nepravedan i neobjektivan".

SAD su početkom novembra zvanično istupile iz sporazuma o klimatskim promenama postignutim u Parizu krajem 2015.

G20 u saopštenju nije usvojila konsenzus o klimatskim promenama, ponovivši podršku za rešavanje "hitnih" ekoloških izazova.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju - G20, čine 19 zemalja i Evropska unija, medju kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

XS
SM
MD
LG