Dostupni linkovi

Džonson: Stavovi Londona i EU i dalje vrlo udaljeni


Boris Johnson i Ursula von der Leyen
Boris Johnson i Ursula von der Leyen

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) ocenio je da su stavovi Londona i Evropske unije i dalje jako udaljeni, uoči odlaska u Brisel ove nedelje u pokušaju da odblokira pregovore o njihovim odnosima posle Bregzita koji su u zastoju.

"I dalje sam optimista ali moram da bude iskren sa vama situacija je delikatna u ovom trenutku. Naši prijatelji moraju da shvate da je Velika Britanija napustila EU da bi mogla da vrši demokratsku kontrolu. I dalje smo daleko od toga", rekao je danas konzervativni britanski premijer.

Džonson treba narednih dana da se sastane sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

"To izgleda jako teško u ovom trenutku. Učinićemo najbolje što možemo", rekao je Džonson.

U zajedničkoj izjavi posle dužeg telefonskog razgovora njih dvoje su sinoć naveli da i dalje postoje "značajne razlike" oko tri ključna pitanja i da "nema uslova za zaključivanje sporazuma".

Oni su sinoć razgovarali drugi put u prethodnih 48 sati, nakon što pregovarači dve strane u Briselu nisu uspeli da izađu iz pat pozicije.

Ključne prepreke postizanju sporazuma su razlike oko prava na ribolov, ravnopravnih uslova na tržištu u vezi sa standardima za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i oko načina rešavanja budućih sporova dve strane.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

XS
SM
MD
LG