Dostupni linkovi

Protest studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu


Protest studenata medicine, Sarajevo, 4. novembar
Protest studenata medicine, Sarajevo, 4. novembar

Simbolično u pet do 12, studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu u srijedu su izašli na ulice tražeći da nadležni ispune njihova četiri zahtjeva.

Kako su student naveli, najvažniji zahtjev je da se ponovo uspostavi praktična nastava na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Osim njih, to zahtjevaju i studenti Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija.

„Radi se o kliničkoj nastavi za četvrtu i petu studijsku godinu na Medicinskom fakultetu“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Faruk Osmankadić, predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Nastava za studente Medicinskog, Farmaceutskog, Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu trebala je početi 19.oktobra, ali nije. Time, ni nastavni proces na Kliničkom Univerzitetskom centru Sarajevo, koji je prema riječima studenata potrebno što prije uspostaviti.

Studenti Medicinskog fakulteta traže od Skupštine Kantona i Sarajevo i Vlada ovog kantona da smanje troškove školovanja.

Nezadovoljni su i zbog odluke kantonalne Skupštine o bezuslovnom upisu više godine studija.

Takvom odlukom nijedan student nije izgubio pravo na budžetsko finansiranje, a time je, kaže predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta, uništen i posljednji način da student koji je uspješan i ostvaruje dobre rezultate bude nagrađen.

Među njihovim zahtjevima je i da studenti koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili prosjek 8.0 i veći budu finansirani iz budžeta.

Studenti su nakon desetodnevnih online protesta odlučili izaći na ulice.

Zbog epidemioloških mjere Kriznog štaba Kantona Sarajevo, te dozovoljenog okupljanja maksimalno 60 osoba, studenti Fakulteta zdravstvenih studija će protestovati u četvrtak 05.novembra, a studenti Farmaceutskog u petak 06.novembra.

XS
SM
MD
LG