Dostupni linkovi

Mostarski studenti traže bolje uslove studiranja


Više stotina studenata Sveučilišta u Mostaru izašlo je u srijedu, 14. oktobra protestirajući protiv politike Rektorata i Studentskog zbora Sveučilišta.

Studenti traže smanjenje školarine za četvrtinu, te ukidanje online nastave.

Jedan od organizatora skupa, student Marko Vračević rekao je kako je protest studenata upriličen radi slanja poruke da se Rektorat “konačno poče baviti pitanjima studenata Sveučilišta u Mostaru”.

“Shodno budžetu s kojim raspolaže Rektorat, a to su višemilionski iznosi, smatramo da iznosi od 25 posto, neće znatno utjecati ni razlikovati od njihovih prihoda. Tih 25 posto tražimo iz razloga jer je došlo do smanjenja kućnih prihoda, ljudi su dobili do otkaza“, poručio je Vračević.

Kako je naglasio, studenti traže očitovanje rektorata.

“Da se konačno počnu baviti pitanjima studenata i smanje školarinu za 25 posto”, naglasio je Vračević.

Studenti su u mirnoj koloni obišli nekoliko krugova oko trga, te su napravili performans.

Naime, kroz zatvorenu kapiju Rektorata, kao “poklon” ubacili jednu loptu i simbolično poklonili jedan digitron. Kako su objasnili, lopta je “poklon” da nadležni imaju šta “šutati” umjesto studenata, a digitron kao pomoć da u Rektoratu Sveučilišta u Mostaru znaju izračunati koliko je to 25 posto.

Vračević je rekao novinarima da je prosječna školarina na fakultetima Sveučilišta u Mostaru oko 750 konvertibilnih maraka (oko 382 eura), s tim što je na nekim fakultetima, poput zdravstvenih studija, školarina i do 1000 KM (oko 510 eura) po semestru.

Još jedan od organizatora, Dario Hrkać, student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, nazvao je kao “sramotan” čin o načinu uvođenja online nastave.

“Na Pravnom fakultetu su nam javili za online nastavu u subotu. Znači dva dana prije početka nastave, javljeno nam je da počinje online. Dok su svi studenti uplatili, koji su dolazili sa strane, stanarine u Mostaru, studentske domove, organizirali svoj život u Mostaru, oni su nama javili – dva dana samo – prije početka”, naglasio je Hrlać.

Predstavnici studenata su takođe ustvrdili da je kvalitet online nastave loš, te da su dosadašnja iskustva takva da se serveri sistema “ruše” već nakon petnaestak minuta korištenja.

XS
SM
MD
LG