Dostupni linkovi

Bjelorusija prijeti prosvjednicima smrtonosnim oružjem


Bjeloruska policija optužena je za uporabu pretjerane sile protiv prosvjednika.
Bjeloruska policija optužena je za uporabu pretjerane sile protiv prosvjednika.

Bjelorusija je zaprijetila vatrom na prosvjednike kako bi prekinula demonstracije protiv Aleksandra Lukašenka, budući da su se ministri vanjskih poslova Europske unije (EU) složili da bi on trebao biti osobno uvršten na popis sankcija.

Prvi zamjenik bjeloruskog ministra unutarnjih poslova Henadz Kazakevič rekao je u videoizjavi da "nećemo napustiti ulice i jamčit ćemo zakon u zemlji". "Osoblje za provedbu zakona i unutarnje postrojbe će po potrebi koristiti posebnu opremu i smrtonosno oružje."

Sigurnosne snage do sada su priznale samo korištenje vodenih topova, gumenih metaka i šok bombi za rastjerivanje prosvjednika.

Kazakevič tvrdi da su prosvjedi postali "izuzetno radikalni" s kamenjem i bocama koje su 11. oktobra na policiju bacali prosvjednici naoružani noževima. Demonstranti su usput postavljali barikade i palili gume.

"Ovo nema ništa zajedničko s građanskim prosvjedom", rekao je Kazakevič, tvrdeći da na prosvjedima "sudjeluju skupine boraca, radikala, anarhista i nogometnih navijača".

Ovo je prva njegova izjava u kojoj on navodi da su vlasti izričito zaprijetile upotrebom vatrenog oružja protiv oporbenih demonstranata.

Upotreba smrtonosnog oružja i žive municije označila bi veliku eskalaciju dvomjesečnog sukoba između Lukašenka i prosvjednika, koji su organizirali mirne skupove protiv njegovog osporavanog ponovnog izbora u kolovozu i protiv zlostavljanja i mučenja zatočenika.

Kad su u kolovozu izbili prosvjedi, policija je priznala otvaranje vatre na prosvjednike u gradu Brestu na jugu zemlje, usmrtivši jednog, no ostalo je nejasno jesu li korišteni pravi meci.

Upozorenje Kazakeviča uslijedilo je nakon što su sigurnosne snage žestoko reagirale na nove prosvjede protiv Lukašenka 11. listopada.

Policija je u Minsku rasporedila vodene topove i šok bombe i privela više od 700 ljudi širom zemlje, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Bjeloruski umirovljenici su 12. listopada održali i posljednji u nizu redovni prosvjed, zahtijevajući nove izbore i Lukašenkov odlazak.

Europski ministri vanjskih poslova su se 12. listopada složili da bi se Lukašenkovo ime trebalo pridružiti popisu od 40 njegovih dužnosnika koje je EU već sankcionirala zabranom putovanja i zamrzavanjem imovine.

XS
SM
MD
LG