Dostupni linkovi

Varhelji u Prištini: Ekonomski investicioni plan može promeniti sliku regiona


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) izjavio je 8. oktobra u Prištini tokom predstavljanja ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan, da je Evropska komisija od samog početka bila posvećena promenama u zemljama regiona kao i da se iz korena promeni realnost u cilju stvaranja boljih ekonomskih i socijalnih prilika za narod.

“Zato mislim da ekonomski investicioni plan može značajno da promeni sliku regiona za četri do pet godina”, ocenio je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Avdulahom (Avdullah) Hotijem.

Naveo je da će biti izdvojeno devet milijardi evra za grantove, te da će u koordinaciji sa finasijskim partnerima u zemlje Zapadnog Balkana biti uloženo 20 milijardi evra.

“Očekujemo da ovaj plan doprinese rastu ekonomije, ovo je ogorman doprinos za ekonomski oporavak nakon pandemije korona virusa”, rekao je Varhelj uz napomenu da Kosovo mora da ubrzano radi na reformama.

On je napomenuo da će sa liderima iz zemalja regiona biti određeni prioriteti kroz koje će se raditi na kreiranju radnih mesta.

“Ovo je regionalni plan i korist će imati region, zato nam je potrebna saradnja između zemalja regiona”, napomenuo je Varhelj.

Govoreći o viznoj liberalizaciji Kosovu, Varhelj je napomenuo da se to pitanje pokreće na svakom sastanku, te da Komisija pokušava da ubedi zemlje članice da Kosovo treba da dobije bezvizni režim.

“Ali to nije dovoljno jer Komisja ne donosi odluku, mi samo predlažemo. Moramo da ubedimo zemlje članice da glasaju”, rekao je on.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je istakao da je Varhelji doneo dobre vesti za Kosovo i Zapadni Balkan kada su investicije u pitanju. Napomenuo je da te investicije obuhvataju izgradnju autoputa Priština-Merdare, te železničkog saobraćaja na relaciji Priština-Merdare.

Kosovski premijer je podvukao da Kosovo ostaje posvećeno evropskoj agendi.

„Suočavamo se sa izazovima u dijalogu. Liberalizacija viza ostaje važno pitanje. Ispunili smo uslove još 2018. godine. Komesar razume ovo vrlo osetljivo pitanje“, rekao je Hoti.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Kosova Avdulah Hoti je rekao da će se Kosovo prema Srbiji odnositi kao prema zemlji sa “kojom se ne poznaje”, ukoliko se ne postigne konačni sporazum između dve strane.

Ipak, premijer je napomenuo da je u dijalogu postignut napredak, te da se mora pronaći način da se prevazđu teške teme kako bi se postigao konačni sporazum.

"Napredovali smo od jula i važno je reći da na Kosovu postoji puni društveni konsenzus za proces dijaloga i naravno da postoje teške teme za koje treba da nađemo način da ih prevaziđemo da bismo postigli konačni sporazum", rekao je Hoti.

I Varhelji je ocenio da je postignut napredak u dijalogu između Kosova i Srbije. Prema njegovim rečima, pregovori nisu laki, ali se mora nastaviti sa „zamahom koji je stvoren“. Lajčak (izaslanik EU za dijalog, Miroslav) i američki partneri zainteresovani su za ovaj proces. Imamo sporazum u Vašingtonu koji može pomoći našem investicionom planu“, rekao je Varhelji.

Varhelji boravi u poseti zemljama Zapadnog Balkana kako bi predstavio ekonomski investicioni plan i nove godišnje izveštaje o napretku u procesu evrointegracija.

Kako se navodi u nacrtu investicionog plana, Evropska komisija namerava da u narednoj deceniji na Zapadnom Balkanu investira do 20 milijardi evra. U nacrtu dokumenta se naglašava da će prioritet biti bolje povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana - unutar regiona, ali i sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG