Dostupni linkovi

Varhelyi u Skoplju predstavio investicioni plan za Zapadni Balkan


Oliver Varhelyi
Oliver Varhelyi

Evropski komesar za proširenje Oliver Vrahelji (Varhelyi) je 7. oktobra u Skoplju počeo posetu zemljama Zapadnog Balkana tokom koje predstavlja ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan i nove godišnje izveštaje o napretku u procesu evrointegracija.

"Predstavio sam Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan i godišnji izveštaj o Severnoj Makedoniji premijeru Zoranu Zaevu i vladi. Treba da se usredsredimo na sprovođenje Plana, tako da već u narednim godinama promenimo okruženje u zemlji", napisao je Varheji na Tviteru.

Varheji bi posle Skoplja trebalo da otputuje u Prištinu, potom u Beograd i Sarajevo.

Evropski komesar za proširenje je 6. oktobra u Briselu predstavio ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan koji je prethodno usvojio kolegijum Evropske komisije (EK). EK namerava da u narednoj deceniji investira do 20 milijardi eura za razvoj regiona.

U nacrtu dokumenta se naglašava da će se prioritet biti bolje povezivanje ekonomija zapadnog Balkana - unutar regiona, ali i sa Evropskom unijom (EU).

"To zahteva snažnu posvećenost Zapadnog Balkana sprovođenju temeljnih reformi, produbljivanju regionalne ekonomske integracije i razvoju zajedničkog regionalnog tržišta na osnovu pravnih tekovina EU kako bi se region učinio atraktivnijim investicionim područjem", podvlači se u dokumentu.

Evropska komisija predstavila je 6. oktobra i izveštaj o napretku država Zapadnog Balkana. Korupcija i organizovani kriminal se smatraju "rak ranom" u ovim zemljama i zato EK traži od svake države da ojača napore u suzbijanju tih pojava.

XS
SM
MD
LG