Dostupni linkovi

Napadač iz Pariza optužen za terorizam


Forenzičari na mjestu napada u Parizu, 25. septembar
Forenzičari na mjestu napada u Parizu, 25. septembar

Muškarac koji je ranio dvije osobe u napadu mesarskim nožem u Parizu 25. septembra optužen je za "pokušaj ubistva u vezi sa terorističkim udruženjem", saopšteno je iz tužilaštva koje se bavi terorističkim djelima, prenio je AFP.

Sudija je naredio da se protiv Zaheera Hassana Mehmooda (25), porijeklom iz Pakistana, provede istraga zbog kriminalnog udruživanja sa teroristima i zatraženo je da on ostane u pritvoru, rečeno je u tužilaštvu.

Osumnjičeni je prethodno priznao da je lagao policiji kada je rekao da ima 18 godina i ušao u zemlju kao maloljetnik.

Napadač je ušao u Francusku pod lažnim identitetom 2018. godine i dobio je pristup socijalnoj zaštiti za maloljetnike, rekao je na konferenciji za novinare tužilac za terorizam Jean-Francois Ricard.

Mehmood je prije napada napravio videosnimak na kojem je rekao da će se osvetiti zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhameda u satiričnom nedjeljniku Charlie Hebdo.

Napad se dogodio 25. septembra ispred novinske agencije Premieres Lignes koja je u zgradi gdje su prostorije Charlie Hebdoa bile u vrijeme smrtonosnog terorističkog napada 2015., takođe izvedenog zbog spornih karikatura.

Prije hapšenja Mehmood je ispred zgrade "mačetom" posjekao dvoje zaposlenih u novinskoj agenciji, dok su pušili na ulici, rekao je kodirektor agencije. Ranjeni su u gornje dijelove tijela, a jedno od njih i u glavu, dodao je on. Životi im nisu bili u opasnosti.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG