Dostupni linkovi

Nemačko predsedavanje EU očekuje početak pristupnih pregovora sa S. Makedonijom u decembru 


Nemačko predsedavanje radi intenzivno kako bi se stvorili uslovi za održavanje prve međuvladine konferencije između Severne Makedonije i Evropske unije (EU), saopštio je nemački državni ministar za Evropu Michael Roth (Majkl Rot).

“Sebe doživljavamo kao poštene pregovarače koji grade mostove koji su stabilni za svakoga ko ih prelazi”, poručio je nemački ministar Roth na kraju sastanka Saveta opštih poslova EU.

Roth je potvrdio da nemačko predsedavanje Evropskom unijom raspravlja sa zvaničnicima iz Bugarske kako bi se omogućilo održavanje prve međuladine konferencije sa Severnom Makedonijom, koja obeležava formalno otvaranje pristupnih pregovora.

On je poručio sofijskim političarima da su uslovi za početak pristupnih pregovora već utvrđeni te da nije u redu da se izađe sa novim uslovima.

“Jer mi moramo raditi na osnovi koju smo postavili zajedno. Ne bismo trebali da iznesemo kriterijume i uslove koji se ne uklapaju u zaključke Saveta EU i osnovne principe oko kojih smo se već dogovorili”, poručio je nemački ministar za Evropu, Michael Roth.

Ova poruka je povezana sa činjenicom da je Bugarska nedavno predala zemljama članicama EU memorandum o odnosima sa Severnom Makedonijom, u kojem se između ostalog traži da bilateralni dogovor između Skoplja i Sofije i dobri međususedski odnosi budu deo pregovaračkog okvira o članstvu Severne Makedonije u EU i da budu deo poglavlja 35.

Roth je poručio da Evropska unija mora da bude posvećena obećanjima prema zemljama regiona.

On je naglasio da Nemačko predsedavanje pažljivo prati šta se dešava na Zapadnom Balkanu, međutim da “više od toga želimo da vidimo veću posvećenost EU na Zapadnom Balkanu kako bi taj region mogao računati na nas”.

“Zapadni Balkan nije nase zadnje dvorište već naše unutrašnje dvorište”, poručio je Roth i ocenio da je u interesu svih zemalja članica EU, a posebno onih koje se graniče sa zemljama regiona, da je Zapadnom Balkanu potrebna evropska perspektiva kako bi postao prostor mira stabilnosti i pomirenja.

EU je u martu odobrila otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom. Očekuje se da 6. oktobra Evropska komisija izađe sa predlogom pregovaračkog okvira koji potom treba da se usvoji od strane zemalja članica EU.

Severna Makeodnija, koja je kandidat od 2005. godine, a od 2009. čeka na otvaranje pregovora o članstvu, smatra se državom koja je ispunila sve uslove za početak ovog procesa.

XS
SM
MD
LG