Dostupni linkovi

Bivša djevojka Jeffreya Epsteina negira sve optužbe


Ghislaine Maxwell
Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell, bivša djevojka i dugogodišnja saradnica preminulog optuženog seksualnog prijestupnika Jeffreya Epsteina, u petak je oštro negirala optužbe da je namamljivala maloljetne djevojke kako bi ih Epstein mogao seksualno zlostavljati, te rekla da zaslužuje kauciju, prenosi Reuters.

Njen zahtjev podnesen je američkom Okružnom sudu na Manhattanu osam dana nakon što je uhapšena u New Hampshireu, gdje su vlasti saopćile da se skrivala.

Maxwell (58) je u ponedjeljak premješten u pritvor Metropolitan, zatvor u Brooklynu u New Yorku.

Tužioci su naveli da postoji "ekstremni rizik od bijega" i da bi trebala ostati pritvorena do suđenja.

Maxwell se suočava s do 35 godina zatvora ako bude osuđena. Njeno saslušanje pred američkim okružnim sucem zakazano je za 14. juli.

Maxwell je navela da je u pritvoru izložena "ozbiljnom riziku" od dobivanja bolesti COVID-19, tražeći da joj se odobri kaucija.

Također je rekla da ne postoji rizik od bjekstva, navodeći da nema prethodni kriminalni dosije i da je ostala u Sjedinjenim Državama nakon hapšenja Epsteina prošlog jula.

Maxwell "energično negira optužbe, namjerava se boriti protiv njih i ima pravo na pretpostavku nevinosti", navodi se u zahtjevu.

Maxwell nije bila prisutna u javnosti od smrti Epsteina, američkog milijardera i finascijera optuženog za silovanja i trgovinu maloljetnim djevojkama u razdoblju od skoro dvije decenije. Neke od Epsteinovih navodnih žrtava ranije su izjavljivale kako ih je Maxwell namamila u Epsteinov krug, da bi potom bile seksualno zlostavljane.

Jeffrey Epstein umro je u zatvoru 10. avgusta prošle godine dok je čekao, bez kaucije, suđenje za trgovinu maloljetnicama. Njegova smrt je zvanično opisana kao samoubistvo.

Uhapšen je u New Yorku ranije prošle godine zbog navoda da vodi lanac trgovine maloljetnim djevojkama.

XS
SM
MD
LG