Dostupni linkovi

Supetarska gradonačelnica najoštrije osudila napad 'torcidaša'


Supetar na otoku Braču, ilustrativna fotografija
Supetar na otoku Braču, ilustrativna fotografija

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković najoštrije je osudila napad navijača splitskog nogometnog kluba Hajduk na petero mladih sezonskih radnika, napadnutih jer su dvojica od njih Vukovarci srpske nacionalnosti, pa su govorili srpski. Ona je ukinula subvenciju za Kup Torcide koji se održava u Supetru i zabranila da oni ubuduće koriste gradske sportske terene.

Jedan teže povrijeđeni i četvero lakše povrijeđenih, jedna kaznena i dvije prekršajne prijave, to je dosadašnji rezime napada petnaestak članova navijačke skupine "Torcida" na petero mladih u noći sa subote na nedjelju u Supetru na Braču.

Socijaldemokratska gradonačelnica Supetra Ivana Marković u svoje osobno ime i u ime grada najoštrije je osudila taj čin. Kaže kako se takvi ekscesi nikada ranije nisu dešavali u Supetru koji je otvoren i tolerantan.

"Drago mi je da, koliko za sada znamo, nitko od napadača nije bio iz mog grada. Ja sam tijekom jutra primila žrtve ovog napada, osim našeg Supetranina koji je na kraju najgore i prošao, i ponudila sam im podršku. Nekako je i mene jutros potresao susret s njima, jer to su zaista djeca. Tako da, bez obzira tko je koje nacionalnosti, radi toga što su drugačiji, što drugačije hodaju ili drugačije pričaju, nitko ne smije biti žrtva nikakvog napada, i naravno da smo to osudili", kaže Ivana Marković za Radio Slobodna Europa (RSE).

Četvero sezonaca i njihov prijatelj iz Supetra vraćali su se u nedjelju oko četiri ujutro kućama i glasno razgovarali. Nakon što su prošli pored supetarskog sjedišta "Torcide" gdje je bilo dosta ljudi, jer je u subotu na Supetru bio "Torcida Kup", napalo ih je dvadesetak "torcidaša" vičući: Tko je tu Srbin? Najviše je batina dobio Supetranin koji je krenuo u zaštitu prijatelja Vukovaraca, i mlada sezonska radnica iz Varaždina koja se bacila na Supetranina kojeg su cipelarili na podu, kako bi ga svojim tijelom zaštitila.

"Kako su sudionici tog napada bili posjetitelji 'Torcida Kupa', meni nije preostalo ništa drugo nego da opozovem donaciju, odnosno sponzorstvo tom događaju i dok sam ja gradonačelnica uskraćeno im je korištenje svih sportskih igrališta i dvorane u vlasništvu grada", bila je jasna naša sugovornica.

U satima nakon incidenta u Supetru i Splitu uhapšena su dva mladića. Jedan je zaradio kaznenu prijavu za tešku tjelesnu povredu u pokušaju, a obojica su dobili i prekršajne prijave zbog, kako navodi policija, narušavanja javnog reda i mira, ali i zbog "prekršaja iz članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije, obzirom da je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su oštećeni napadnuti, jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti".

Kako je najteže povrijeđeni Supetranin vatrogasac, oglasilo se i Dobrovoljno vatrogasno društvo Supetar, najoštrije osuđujući fizički napad na svog člana Tomu Duplančića.

Kako su naveli, "poštujući vatrogasna, kršćanska i ljudska načela humanosti, zaštite i pomoći slabijima, Tomo se suprotstavio grupi od petnaestak momaka koji su napali, bacili na pod i počeli cipelariti trojicu sezonaca iz Slavonije i djevojku iz Varaždina i na koncu završio u splitskom KBC-u s višestrukom frakturom nosne kosti. DVD Supetar se svojim cjelokupnim djelovanjem uvijek zalagao za toleranciju i nenasilje i u tom je smjeru od svojeg osnutka do danas odgajao generacije svojih članova te ovim putem beskompromisno osuđuje svako nasilje na bilo kojoj osnovi", stoji u njihovom priopćenju.

​Gradonačelnica Marković već je u proljeće dospjela na naslovne stranice medija, kada je objavljen njen negativan odgovor na poziv Počasnog bleiburškog voda da Supetar donacijom pomogne bleiburšku komemoraciju.

"Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora", kazala je tada, te za RSE pojasnila:

"Treba odati počast svim žrtvama, ali korištenje takvih događaja za veličanje ustaštva, fašizma i nekih drugih propalih režima, ne dolazi u obzir da će grad Supetar to sponzorirati."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG