Dostupni linkovi

Kakva je budućnost 5G mreže?


Posjetioci Svjetskog kongresa mobilne tehnologije
Posjetioci Svjetskog kongresa mobilne tehnologije

Iako 4G mreža još uvijek nije utemeljena kao standard u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući i zemlje poput Bosne i Hercegovine, mreža pete generacije (5G) bile su u ključnom fokusu ovogodišnjeg Svjetskog kongresa mobilnih tehnologija, održanog u Barceloni krajem februara.

Tema sigurnosti ove mreže dominirala je tokom Kongresa, a najviše se raspravljalo o oprečnim mišljenjima o rizicima napredovanja ka ovoj novoj tehnologiji. Kongres je održan u sjeni sukoba između Sjedinjenih Država i Kine zbog sigurnosti nove generacije mobilnih usluga, odnosno 5G mreže, za koju američki predsjednik Donald Trump tvrdi da će Kina iskoristiti kako bi prikupljala podatke i špijunirala.

Huawei je pod zabranom poslovanja u Sjedinjenim Državama, a vlade drugih zemalja također su odustale od izgradnje mobilne mreže koju bi sprovodio Huawei. Među njima je i Australija, koja je već ranije uložila 70 miliona dolara u izgradnju 5G.

Iz Huaweia su ranije priopćili kako su osigurali više od 25 komercijalnih ugovora za 5G mreže.

Razlike u mrežnim generacijama
Razlike u mrežnim generacijama

Mreža pete generacije obećava visoku brzinu konekcija, a podržavatelji kažu da će to promijeniti dosadašnji način života i omogućiti stvari poput samovozećih auta ili preuzimanja dugometražnih filmova na telefon za samo nekoliko sekundi. Samo radi poređenja mreža druge generacije omogućila je korisnicima da šalju SMS poruke, treća generacija omogućila je internet, dok će peta, prema svim predviđanjima, revolucionizirati povezivanje između mašina.

No, tu su i sigurnosna pitanja, a neka od njih pokrenule su Sjedinjene Američke Države kako bi eliminirale kinesku opremu iz zapadnjačkih mreža.​

Ključna infrastruktura

5G će ubrzo postati dio ključne infrastrukture svake države, od bolnica pa do transportnih sistema i elektrana. Ovo bi posljedice kvarova na mrežama ili namjernog sabotiranja tokom cyber napada učinilo mnogo ozbiljnijim.

“Ono što brine je to što se 5G neće koristiti samo za pametne telefone i korisnike, nego će s vremenom povezati infrastrukturu koja je u srži naših društava”, rekao je Thomas Noren, šef komercijalizacije 5G mreža za poslovne oblasti pri firmi Ericsson. Ericsson, Huawei i Nokia su najveći svjetski proizvođači telekomunikacione opreme.

Više veza

Kako 5G mreže super brzi internet budu činile dostupnijim, broj uređaja na mreži će se dramatično povećati.

To će uključivati tradicionalne mobilne i širokopojasne konekcije, ali i uređaje koji se mogu povezati na internet, od mašina za suđe do napredne medicinske opreme. Industrijsko udruženje GSMA predviđa da će se broj uređaja povezivih na internet utrostručiti na 25 milijardi do 2025. godine. Što je mreža veća, veća je i mogućnost hakerskih napada, što znači da će sve kompliciraniji sistem imati više dijelova koji će tražiti zaštitu.

“Kada u širem sistemu postoji kompleksnost, neovisno o tome o kojem se sistemu radi, ta kompleksnost postaje ranjivost”, rekao je Gee Rittenhouse, potpredsjednik za sigurnost pri proizvođaču mrežne opreme Cisco. “Nemate jedinstven pogled na sistem, i zbog toga odmah mogu postojati propusti, kao i protivnici. Iskorištavanje tih propusta će napraviti sigurnosne rupe.”

Distribucijski sistem

Jedna od najvećih promjena koju donosi 5G je mogućnost da se napredna moć računanja u zaštićenoj “jezgri” mreže može distribuirati u druge dijelove sistema.

Ovo će omogućiti pouzdanije internet konekcije visoke brzine, ali i to da buduće tehnologije, poput naočala koje će omogućavati pojačani prikaz stvarnosti, neće morati imati ugrađenu računarsku snagu, jer će je moći “povući” direktno sa mreža.

To također znači da programeri više neće moći odvajati osjetljive i manje restriktivne dijelove sistema.

“Ovo će iz korijena promijeniti arhitekturu mreže”, rekao je za Reuters izvršni director Nokie, Rajeev Suri.

Sjedinjene Američke Države i drugi upozoravaju da to znači da će oprema koju prave kineske kompanije, poput firme Huawei, koju je Washington optužio za špijuniranje za potrebe Pekinga, imati pristup zaštićenim informacijama.

Huawei je porekao ove optužbe.

Špijunaža ili mrežna infrastruktura

Četvrta industrijska revolucija, kako neki tehnološki novinari nazivaju uključenje 5G mreže u široku primjenu, će doprinjeti povezivanju ljudi sa mašinama. Velika brzina interneta, kratko 'vrijeme putovanja' signala, omogućit će lako povezivanje između aparata, tačnije i sigurnije upravljanje samovozećim autima. Najveće dostignuće 5G mreže mogli bi biti ustvari samovozeći automobili koji će sami sebi slati informacije između sebe. Hirurške operacije bi se mogle raditi sa jedne strane svijeta u drugoj, koristeći robote i informacije koje se u stvarnom vremenu šalju doktoru koji se nalazi na terenu. Kako za sada izgleda kineski proizvođač, Huawei, bi mogao imati veliku ulogu u izgradnji ove infrastrukture.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su njenoj zemlji potrebne garancije od Huaweija da neće predati podatke kineskoj državi prije nego što dozvoli tom proizvođaču telekomunikacione opreme da učestvuje u gradnji 5G mreže. Merkel želi da sklopi dogovor sa Kinom prema kojem zemlje ne bi špijunirale jedna drugu, kako Njemačka ne bi morala isključiti Huawei iz gradnje 5G mreže u ovoj zemlji.

No lideri mobilne industrije smatraju da bi činjenice a ne strahovi trebali da odluče o budućnosti mrežne sigurnosti u Evropi koja je postala glavno bojno polje zahvaćeno američkom kampanjom koja traži od zapadnih zemalja da odustanu od kineskog proizvođača opreme. Mobilni operateri upozoravaju da bi opća zabrana mogla unazaditi izgradnju 5G mreže godinama. Trenutni predsjedavajući Huaweija, Guo Ping susreo se tokom Kongresa sa vladama zemalja i partnerima iz industrije kako bi ih razuvjerio od američkih optužbi.

"Pustimo stručnjacima da odluče da li su mreže sigurne ili ne. Američke optužbe na račun naše 5G mreže nemaju nikakve dokaze", rekao je Guo tokom Kongresa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG