Dostupni linkovi

Ambasador Hrvatske tvrdi da nije bio na defileu u Banjaluci


Ivan Del Vechio
Ivan Del Vechio

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio kazao je medijima kako je jučer 9. siječnja bio u Banjaluci, ali da nije bio ni na svečanoj akademiji ni na defileu.

Del Vechio je zbog sudjelovanja na proslavi "Dana Republike Srpske" u Banjaluci pozvan na konzultacije u Zagreb, jer je to napravio bez znanja svog matičnog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a ministar obrane Republike Hrvatske osudio je njegovo i prisustvovanje predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića na tom događaju.

„To je sramota! Ja to nikada ne bih napravio“, komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisustvovanje predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića na proslavi u Banjaluci 9. siječnja, kao i prisustvo hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana del Vecchia na svečanom prijemu povodom tog datuma.

Ogorčenje javnosti u Hrvatskoj izazvala je i činjenica da je na proslavi među ostalima odlikovan i bivši general Vojske Republike Srpske Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine na području Šibenika 1991. godine, gdje je bio artiljerijski oficir u Kninskom korpusu JNA.

Na Čovićevo sudjelovanje na proslavi reagirao je na svom Facebook profilu predsjednik SDP-ovog parlamentarnog kluba Arsen Bauk. Kako je napisao, „smatram da je sudjelovanje predsjednika HDZ-a BIH Dragana Čovića na proslavi tzv. Dana Republike Srpske sramotno, apsurdno i pomalo bizarno. Sljedeću obljetnicu možete obilježiti u Grazu.

Republika Srpska kao dio ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine svakako ima pravo obilježavati svoj dan. Ali dokle god je datum vezan uz razdoblje Mladić/Karadžićeve tvorevine i posebno (ili posljedično), dokle god je on izvan ustavnog poretka BIH predstavnici hrvatskog naroda (legitimni ili legalni) ne bi trebali sudjelovati u proslavama takve vrste, ako ni zbog čega onda zbog 135 tisuća protjeranih Hrvata.

Ono što stvar čini pomalo bizarnom jest da je na toj proslavi odlikovana osoba koju je Županijski sud u Šibeniku osudio zbog ratnog zločina. Nadam se da zbog toga Gradsko vijeće Šibenika Dragana Čovića neće proglasiti 'personom non grata'“, napisao je Bauk na svom profilu, čestitajući HDZ-ovcima dan Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG