Dostupni linkovi

Korejsko otvaranje: Iskrene namjere ili nova igra


Lideri dvije Koreje u Pjongjangu, 19. septembar 2018.
Lideri dvije Koreje u Pjongjangu, 19. septembar 2018.

Dogovor lidera dviju Koreja ne donosi stvarni pomak ka uklanjanju nuklearnog oružja, smatraju svjetski mediji i posmatrači.

Treći susret južnokorejskog predsjednika Mun Džae Ina i sjeverokorejskog lidera Kim Džong Una je donio dogovor o daljnjem otopljavanju međusobnih veza ali i ponudu Pjongjanga o konkretnim koracima ka denuklearizaciji, što je američki predsjednik Donald Trump pozdravio kao veliki korak naprijed.

No ponuda o zatvaranju dva postrojenja -- i suspenziji trećeg ako Sjedinjenje Države naprave ‘odgovrajuće korake’ -- za mnoge zapadne posmatrače i medije ne donosi stvarni pomak ka eventualnoj denukleaerizaciji korejskog poluostrva koje je podijeljeno od okončanja rat 1953. godine, dok jačanje ekonomskih veza vide kao nešto što bi moglo oslabiti međunarodne sankcije čiji je cilj natjerati Kima za pregovarački sto.

Južnokorejski predsjednik je izjavio po okončanju posjete Sjevernoj Koreji da Kim želi i novi sastanak sa američkim predsjednikom, nakon njihovog istorijskog susreta u Singapuru u junu, radi daljnjih ih razgovora o denuklearizaciji.

Ponuda Sjeverne Koreje da ugasi postrojenje za testiranje motora projektila i lansirno postrojenje Tongčang-ri kao i da trajno zatvori nuklearno postrojenje Jongbjon, u kojem je prozvodila plutonijum za prvi atomski test, u zamjenu za odgovarajuću američki potez, za mnoge je je puna nejasnoća, piše američka mreža CNBC:

‘Eksperti u Trumpovoj administraciji vjerovatno neće biti impresionirani detaljima koji su objavljeni u Pjongjangu, što znači da teški posao ostaje američkim pregovaračima,’ CNBC citira analizu centra za Strateške i međunarodne studije (CSIS).

Mnogi posmatrači ukazuju da obećanje oko Tongčang-rija nema veliku težinu jer je ovo postrojenje svakako bilo predviđeno za zatvaranje, a pored toga ono se koristi za testiranje tečnih goriva dok Sjeverna Koreja sada koristi čvrsta, piše CNBC, i dodaje da dogovor ne nudi detalje o programu baziranom na uranijunu, vremenski okvir za demontiranje kao i jasnoću oko drugih postrojenja za projektile.

No, deklaracija dvojice lidera je pozitivna za odnose Pjongjanga sa međunarodnom zajednicom, posebno sa Washingtonom, koji će vjerovatno pokušati organizovati novi samit Trumpa i Kima, ali i za Muna, koji je postigao dogovor oko ujedinjenja porodica i početka izgradnje puteva koji bi povezali dvije Koreje do kraja godine, a Kim je također rekao da bi uskoro mogao posjetiti Seul, što bi bila prva takva posjete ikada, piše CNBC.

Sjevernokorejanci su se navikli da izvlače mnogo iz vrlo malo, jer tako su ljudi u ovoj zemlji naučili da preživljavaju i tako su se njihovi vladari koji su ih osiromašili uvijek nosili sa međunarodnim pritiskom, pa ipak Kim Džong Un mora biti iznenađen svojim uspjehom u zamjenu za malo materijala koji je dao, piše londonski Guadian u uredničkom osvrtu na satanak lidera dvije Koreje:

‘Prvo se desio samit u Singapuru, gdje ništa nije dao a dobio je mnogo. Odnosi sa Trumpovom administracijom su ubrzo posrnuli, i Međnarodna agencija za atomsku energiju je rekla da Sjever nastavlja sa razvija svoj program naoružanja: pa ipak u utorak, Sjedinjene Države su objavile da su spremne da odmah započnu bilateralne razgovore. Razgovori o drugom sastanku Trump-Kim su u toku.’

Prava suština sastanka u Pjongjangu je u među-korejskom dogovoru o neglamuroznim ali potencijalno kritičnim mjerama de-eskalacije, uključujući vazdušne, kopnene i morske tampon zone, ali dok neki Južnokorejanci prigovaraju što njihov predsjednik grli diktatora, drugi su jednostavno rasterećeni jer je smanjen rizik od rata, smatraju urednici Guardiana.

Nakon Trumpove prijetnje vatrom i gnjevom, de-eskalacija je dobrodošla, a dugoročno, zamrzavanje nuklearnog programa Sjevera, ili njegovo smanjenje, ne izgleda potpuno nemoguće, no čini se sve manje izvjesnim dok je Trumpova administracija na drugoj strani, zaključuje Guardian.

‘Iako ponos američkog predsjednika počiva na tvrdnji da riješio krizu koju je samo stvorio -- a na bi bilo mudro računati na ovo, uzimajući u obzir njegovu nestabilnost -- njegov ratoborni savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton možda ipak uspije ubijediti predsjednika da je izigran. Tako da ostaje pitanje: Šta više Kim može dobiti bez da stvarno napravi ustupak? Koliko dugo može spinovati ovaj proces? Šta će se dalje desiti?’

Obećanje lidera Sjevere i Južne Koreje da će raditi na jačanju ekonomskih veza je pojačalo zabrinutost među skepticima da bi nastojanje Seula da se obnove nuklearni razgovori moglo podrijeti režim koji je zaslužan za dovođenje Pjonagjanga za pregovrački sto, piše Reuters u analizi korejskog samita.

Dvojica lidera su se dogovorili oko normalizacije zajedničkog graničnog industrijskog parka Kaesong i posjete sjevernokorejskoj planini Kumgang, dva projekta koja su suspendovana tokom vladavine dvojice Munovih konzervativnih prethodnika a koja su prije toga bila izvor prihoda za osiromašeni Sjever, piše Reuters.

Mun je rekao da su ovi koraci dio dogovora o pretvaranju Korejskog poluostrva u zemlju mira bez nuklearnog oružja i nuklearne porijetnje’, no republikanski senator Lindsey Graham je izjavio da bi ovo moglo oslabiti američku politiku ‘maksimalnog pritiska’ kako bi se Pjongjang ostavio bez drugog izbora osim napuštanja nuklearnog programa.

'Sjeverna Koreja je prestala testiranje projektila i nuklearnih sredstava, ali se nisu primakli denuklearizaciji. Južna Koreja ne bi trebala nasjedati na trikove Kim Džong Una,' napisao je na Twitteru Graham, a citirao ga Reuters, koji je još dodao i da se vjeruje da je Sjeverna Koreja zaradila stotine miliona dolara izbjegavajući razne nivoe sankcija Ujedinjenih nacija koje su nametnute 2006. godine tako što je trgovala zabranjenim oružjem i rudama:

‘Neke južnokorejske kompanije su bile optužene da su uvozile ugalj iz Sjeverne Koreje koji je bio predstavljen kao isporuke iz Rusije i time kršile sankcije UN-a, zbog čega kritičari kažu da to nameće pitanje volje Seula da energično sprovodi sankcije.’

Foto: Pyeongyang Press Corps (AFP)

XS
SM
MD
LG