Dostupni linkovi

Tisuće brodograditelja u štrajku


„Uljanik“ je privatiziran, i mali dioničari, većinom radnici brodogradilišta vlasnici su 47 posto dionica
„Uljanik“ je privatiziran, i mali dioničari, većinom radnici brodogradilišta vlasnici su 47 posto dionica

U srijedu, 22. kolovoza je započeo štrajk 4.500 radnika u brodogradilištima u Puli i Rijeci zbog kašnjenja plaća od osam dana, ali i zbog inertnosti Vlade i uprave tih brodogradilišta da se hrvatsku brodogradnju postavi na zdrave noge. Zbog prosvjeda radnika kraće vrijeme bio je blokiran i promet u središtu Pule.

Štrajkamo do isplate plaća za srpanj, ali i sve dok aktualna uprava pulskog brodogradilišta „Uljanik“ ne ode, poručuje 2.800 radnika pulskog brodogradilišta, ogorčenih zbog osmodnevnog kašnjenja plaće, ali i zbog i slabog poslovanja koje ne obećava da će biti novca i za sljedeće plaće. Štrajk je započeo u sedam ujutro, a oko 10 sati, nakon što je uprava brodogradilišta na sastanku sa štrajkašima odbila dati ostavke, oko 2.000 radnika izišlo je na pulske ulice, zaustavilo promet u središtu grada i prosvjedovalo na trgu Forum pred Gradskom vijećnicom tražeći odlazak uprave.

Sva tri sindikata u Uljaniku su zajedno u štrajku. "Ovim štrajkom prisiljavamo Vladu da kaže da li zaista stoji iza restrukturiranja i opstanka brodogradilišta. Očekujem da na sjednici Vlade u četvrtak dobijemo odgovor da li Uljanik opstaje ili ne opstaje, a ako opstaje neka nađu način da se isfinancira proizvodnja,“ kazao je predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača. Po njemu, interes potencijalnog strateškog partnera Danka Končara za "Uljanik" nije u brodogradnji, nego u atraktivnom zemljištu u središtu Pule.

„Ako netko traži dozvolu da na jednom dijelu 'Uljanika' gradi stambene zgrade ili turističke kapacitete, da li taj isti misli da treba opstati i brodogradnja? To dvoje ne ide zajedno“, kazao je Kutlača.

Hrvatska ne odustaje od 'Uljanika': Zdravko Marić
Hrvatska ne odustaje od 'Uljanika': Zdravko Marić

„Uljanik“ je privatiziran, i mali dioničari, većinom radnici brodogradilišta vlasnici su 47 posto dionica. Drugi su veći vlasnici država sa desetak posto dionica i kompanija Adris grupa sa nešto preko 12 posto. Vlada je ograničena čvrstim stavom Europske komisije da se javnim novcem ne smije subvencionirati privatne kompanije, pa se na zagrebačkom Markovom trgu iza zatvorenih vrata pokušava naći način da se preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) osigura novac za plaće, a da se Bruxelles ne naljuti. „Ne dižemo ruke od Uljanika i 3. maja“, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

„Mi svi dobro znamo da je pogotovo u sektoru brodogradnje, ali i u nekim drugim djelatnostima manevarski prostor Vlade vrlo skučen, ali to ne znači da dižemo ruke“, rekao je Marić.

Vlada ima još jedan motiv da se stanje stabilizira - „Uljaniku“ je odobreno 660 milijuna eura garancija, pa ako se ne isporuče dogovoreni brodovi, te će garancije biti aktivirane, i to na teret državnog proračuna.

„Prioritet su plaće,“ kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) predsjednica oporbenih pulskih socijaldemokrata Sanja Radolović. „Treba plaćati režije, vraćati rate kredita i kupiti školarcima sve potrebno za predstojeću školsku godinu,“podsjetila je.

„Vlada tu treba pokazati spremnost da se što prije odobri taj program restrukturiranja, da radnici čim prije dobiju svoje plaće. Potrebna je i spremnost aktualne političke vlasti u Puli i Istri da naprave sve što je u njihovoj moći da zajedničkim dijalogom sa Vladom i Europskom komisijom omogući da se radnicima isplati plaća.“

Ona proziva Vladu i upravu „Uljanika“ što nisu ranije dovršili program restrukturiranja, ali kod uprave brodogradilišta ne misli da je riječ o svjesnom urušavanju tvrtke.

„Prije bih to nazvala ne zlom namjerom, već popriličnom inertnošću, po onom dobrom starom modelu – dok ide, ide.“

Štrajka i 1.700 radnika riječkog brodogradilišta „3. maj“ , i oni - kao i njihovi kolege u Puli - nastavljaju štrajk i u četvrtak, i tako sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG